Pasaulē
2020. gada 30. jūlijs, 23:30

Minskā pulcējas tūkstošiem Lukašenko oponentu

Jauns.lv / LETA

Par spīti arvien pieaugošajām represijām pret Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko oponentiem, Minskas centrā ceturtdienas vakarā pulcējās desmitiem tūkstoši viņa sāncenses gaidāmajās prezidenta vēlēšanās Svetlanas Tihanovskas atbalstītāju.

Cilvēktiesību aizstāvju organizācija "Vjasna" ("Pavasaris") ziņo, ka mītiņā Tautu draudzības parkā piedalījušies vismaz 63 000 cilvēku, un tā, šķiet, varētu būt lielākā opozīcijas demonstrācija, kādu Baltkrievija pieredzējusi pēdējās desmitgades laikā.

Iepriekš Baltkrievijas izmeklētāji apsūdzēja apcietiāto Tihanovskas dzīvesbiedru un populāro blogeri Sergeju Tihanovski un vēl vienu ietekmīgu Lukašenko kritiķi Mikolu Statkeviču par sadarbību ar Krievijas algotņiem, lai pirms 9.augustā paredzētajām prezidenta vēlēšanām izraisītu masu nekārtības.

Kā ziņots, Minskas apkārtnē Baltkrievijas tiesībsargājošo iestāžu darbinieki naktī uz trešdienu aizturēja 32 Krievijas privātās militārās kompānijas "Vagner" kaujiniekus, bet vēl viens aizturēts valsts dienvidos.

Mītiņā uzrunājot savu atbalstītājus, Tihanovska norādīja, ka varasiestādes "sagrauj" ne tikai viņas vīra dzīvi, bet arī visu pārējo politieslodzīto dzīves.

"Situācija saistībā ar kaujiniekiem ir ļoti biedējoša," piebilda Tihanovska, kas izšķīrusies startēt prezidenta vēlēšanās sava vīra vietā, kura kandidatūru varasiestādes atteicās reģistrēt.

Viņa noliedza, ka opozīcija sadarbotos ar Krieviju nolūkā izraisīt Baltkrievijā sacelšanos.

"Ļaudis, kāda revolūcija? Mēs vēlamies godīgas vēlēšanas," uzsvēra divu bērnu māte un mājsaimniece Tihanovska.

Viņa norādīja, ka Krievijas algotņi Baltkrievijā, iespējams, ieradušies tranzītā, dodoties uz kādu citu valsti.

"Ja tas ir tā, man jājautā, kur iepriekš bija drošības dienesti un kāpēc viņi izvirza šo jautājumu tieši pirms vēlēšanām," vaicāja opozīcijas kandidāte.

Mītiņā uzstājās arī citu politieslodzīto tuvinieki.

Arī Kremļa ārlietu dienests ceturtdienas vakarā izplatījis paziņojumu, ka aizturētie Krievijas pilsoņi Baltkrievijā esot atradušies tranzītā pa ceļam uz Stambulu.