foto: AFP/Scanpix
Rets gadījums: iespējamais vīrusa pārnēsātājs atbēdzis uz Ziemeļkoreju caur notekcauruli
Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns
2020. gada 27. jūlijs, 13:09

Rets gadījums: iespējamais vīrusa pārnēsātājs atbēdzis uz Ziemeļkoreju caur notekcauruli

Jauns.lv

Dienvidkoreja paziņojusi, ka vīrietis, kurš blakus esošajā Ziemeļkorejā tiek turēts aizdomās par vīrusa ievešanu valstī, visticamāk, nav slims ar Covid-19, ziņo BBC.

Vīrietis pirms trīs gadiem no Ziemeļkorejas pārbēdzis uz Dienvidkoreju, līdz pagājušajā nedēļā šķietami nolēmis atgriezties, nelegāli šķērsojot valstu robežu.

Dienvidkorejas militārpersonas paziņojušas, ka 24 gadus vecais vīrietis sasniedzis Ziemeļkoreju no netālu esošās Gangvas salas, lienot caur dzeloņstieplēm apslēptu notekcauruli, kas ved uz Dzelteno jūru. Pēc tam bēglis nopeldējis aptuveni pusotru kilometru, līdz nokļuvis galamērķī - Ziemeļkorejā.

Ziemeļkorejas ikdiena: drūmas un ne tik drūmas ainiņas no izolētās valsts

Ziemeļkorejas ikdiena - drūmas un ne tik drūmas ainiņas no izolētās valsts

gallery icon

"Mēs ieraudzījām konkrēto bēgšanas vietu, jo tika atrasta soma, kas, domājams, piederējusi viņam," stāsta pulkvedis Kims Čonraks.

Gadījumu, kad no Ziemeļkorejas uz dienvidiem aizbēgusi persona atgriežas, ir ļoti maz. Dienvidkorejas amatpersonas BBC atklāj, ka kopš 2015. gada šādu gadījumu ir bijis 11, no kuriem pēdējais bija 2017. gadā.

Ieskats noslēgtās Ziemeļkorejas veikalos

Liela daļa pārtikas produktu tiek ražota pašā Ziemeļkorejā, savukārt vairums nepārtikas preču - apavi, drēbes, rotaļlietas, tehnika - ievesta no ...

gallery icon

19. jūlijā vīrietis sasniedzis Ziemeļkorejas pilsētu Kesongu. Ziemeļkorejā viņš tiek turēts aizdomās par Covid-19 ievešanu valstī. Tiek ziņots, ka Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns licis izstrādāt "maksimālu ārkārtas situāciju sistēmu" vīrusa apturēšanai. Tāpat viņš nolēmis slēgt pierobežā esošās pilsētas Kesongas robežas. 

Tomēr Dienvidkorejas veselības amatpersonas ziņo, ka bēglis ar Covid-19, visticamāk, nav saslimis, jo viņš nav bijis iekļauts Covid-19 slimnieku reģistrā un nav klasificēts kā Covid-19 pacienta kontaktpersona. Vīrusa testi tikuši veikti diviem cilvēkiem, kuriem bija ciešs kontakts ar robežu šķērsojušo vīrieti, un abu testu rezultāti bijuši negatīvi.

Ciems Ziemeļkorejā Ķīnas pierobežā

Ciems Ziemeļkorejā Ķīnas pierobežā

gallery icon

Eksperti ir vienisprātis, ka Phenjana šo bēgšanas gadījumu varētu izmantot, lai varētu pieprasīt medicīnisko palīdzību no Seulas. Runā, ka Ziemeļkorejai trūkstot Covid-19 testu.

Dienvidkoreja bija viena no pirmajām valstīm pēc Ķīnas, kurā notika straujš koronavīrusa uzliesmojums. Šobrīd valstij vīrusu ir izdevies pakļaut kontrolei. Kopumā Dienvidkorejā līdz šim reģistrēti 14 175 Covid-19 gadījumi un 299 ar vīrusu saistītas nāves.

Ziemeļkorejā nav apstiprināts neviens Covid-19 gadījums, bet eksperti lēš, ka šī informācija ir maz ticama.