foto: LETA
Vācijas zemju premjeri aicina ASV likumdevējus apturēt amerikāņu karavīru izvešanas plānus
Ilustratīvs attēls.
Pasaulē
2020. gada 20. jūlijs, 08:33

Vācijas zemju premjeri aicina ASV likumdevējus apturēt amerikāņu karavīru izvešanas plānus

Jauns.lv / LETA

Bavārijas, Bādenes-Virtembergas, Hesenes un Reinzemes-Pfalcas federālo zemju premjerministri vērsušies pie ASV senatoriem un kongresmeņiem, cenšoties mainīt Vašingtonas lēmumu izvest no Vācijas lielu daļu tur dislocēto amerikāņu karavīru.

Vācijā esošais Savienoto Valstu kontingents ir "mugurkauls ASV klātbūtnei Eiropā un NATO rīcībspējai", teikts četru federālo zemju premjeru parakstītajā vēstulē, kas nonākusi aģentūras "Reuters" un vairāku vācu laikrakstu rīcībā.

"Tāpēc mēs lūdzam jūs mūs atbalstīt centienos nesaraut draudzības saites, bet gan tās stiprināt un nodrošināt ASV klātbūtni Vācijā un Eiropā arī nākotnē," raksta vācu politiķi, kuru pārstāvētajās četrās zemēs atrodas ASV militārās bāzes.

Vēstule adresēta 13 ASV likumdevējiem, tostarp republikāņu senatoriem Mitam Romnijam un Džimam Inhofam.

ASV prezidents Donalds Tramps par ieceri samazināt Vācijā izvietoto 35 000 vīru lielo Savienoto Valstu militāro kontingentu paziņoja jūnijā, un Pentagons pavēstījis, ka gatavojas no Vācijas izvestu aptuveni 9500 karavīru.

Tramps pastāvīgi pārmetis Berlīnei nepietiekamu līdzekļu ieguldīšanu aizsardzībā, kā arī negodīgu attieksmi pret ASV savstarpējā tirdzniecībā.

Tomēr konkrēti kontingenta samazināšanas plāni vēl nav izziņoti.