foto: PA Images/SCANPIX
"Zagt nav jēgas" - Krievija atbild uz pārmetumiem par hakeru uzbrukumu Covid-19 vakcīnas izstrādātājiem
Ilustratīvs attēls.
Pasaulē
2020. gada 18. jūlijs, 22:18

"Zagt nav jēgas" - Krievija atbild uz pārmetumiem par hakeru uzbrukumu Covid-19 vakcīnas izstrādātājiem

Jauns.lv / LETA

Krievijai izteikti pārmetumi par centieniem nozagt rietumu valsts laboratorijās Covid-19 vakcīnas noslēpumus. Vēlāk izrādījies, ka viena no Krievijas kompānijām būs globālais partneris vakcīnas ražošanā, kuru pašlaik testē starptautisks koncerns "AstraZeneca", vēsta "Postimees".

Piektdien tika paziņots, ka tad, ja "AstraZeneca" un Oksfordas Universitātes vakcīnas izstrāde būs veikmīga, Krievijas kompānija "R-Farm" uzņemsies daļu ražošanas Krievijas tirgum un daudzām citām valstīm.

"Krievijā ir veikta šūnu līnijas un adenovīrusa vektora nodošana, šeit paredzēts ražot antigēnu un izlaist gatavu zāļu formu," teikts kompānijas preses relīzē.

Eksports paredzēts uz vairāk nekā 30 pasaules valstīm, ieskaitot Tuvos Austrumus, Balkānu reģionu un NVS valstis. Pēc Krievijas Tiešo investīciju fonda vadītāja Kirila Dmitrijeva domām, tas skaidri parāda, ka Krievijai nav jēgas mēģināt nozagt zinātniskās izstrādes, kā par to paziņoja vairāki Rietumu specdienesti.

"Nevajag zagšanu un noslēpumus. Viss jau ir nodots "R-Farm"-  kompānijai no mūsu portfolio, kas ražos Oksfordas vakcīnu "AstraZeneca"," krievu radio ēterā sacīja Dmitrijevs.

Lielbritānija, ASV un Kanāda ceturtdien apsūdzējušas Krieviju par kiberuzbrukumiem institūcijām, kas nodarbojas ar Covid-19 vakcīnas pētījumiem.

Trīs valstis apgalvo, ka hakeru grupējums APT29, kas pazīstams arī ar nosaukumu "Cozy Bear" un, domājams, pakļauts Krievijas izlūkdienestiem, uzbrūk akadēmiskajām un farmācijas institūcijām, kas iesaistītas Covid-19 vakcīnas izstrādē.

Izlūkdienestu amatpersonas uzskata, ka kiberuzbrukumu mērķis ir nozagt intelektuālo īpašumu, nevis traucēt pētījumiem.

Vai kiberuzbrukumu rezultātā kaut kāda informācija ir nozagta, nav skaidrs, bet Lielbritānijas Nacionālais kiberdrošības centrs paziņojis, ka personu konfidenciālā informācija, domājams, nav apdraudēta.

ASV uzskata, ka "Cozy Bear" bija viens no diviem ar Krieviju saistītajiem hakeru grupējumiem, kas ielauzās ASV Demokrātu partijas datortīklā un nozaga e-pasta vēstules pirms prezidenta vēlēšanām 2016.gadā. Otrs hakeru grupējums, kas bija iesaistīts šajā lietā, pazīstams ar nosaukumu "Fancy Bear".

Nav arī skaidrs, vai Krievijas prezidents Vladimirs Putins zinājis par hakeru uzbrukumiem Covid-19 vakcīnas pētījumiem, bet britu amatpersonas uzskata, ka šādai informācijai būtu ļoti liela vērtība.

ASV vairākkārt apsūdzējušas arī Ķīnu par mēģinājumiem piekļūt Covid-19 vakcīnas pētījumiem.