foto: EPA/Scanpix
Tiesa liedz Maduro piekļuvi Venecuēlas zeltam Anglijas Bankā
Maduro valdība paziņojusi, ka vēlas pārdot daļu šī zelta viena miljarda (886 miljonu eiro) dolāru vērtībā.
Pasaulē
2020. gada 3. jūlijs, 08:55

Tiesa liedz Maduro piekļuvi Venecuēlas zeltam Anglijas Bankā

Jauns.lv / LETA

Tiesa Londonā liegusi Venecuēlas prezidenta Nikolasa Maduro režīmam piekļuvi šai valstij piederošajam zeltam, kas atrodas Anglijas Bankā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Venecuēlai Anglijas Bankā glabājas zelts 1,8 miljardu  ASV dolāru (1,6 miljardu eiro) vērtībā, un Maduro valdība paziņojusi, ka vēlas pārdot daļu šī zelta viena miljarda (886 miljonu eiro) dolāru vērtībā, jo tai esot nepieciešami līdzekļi, lai iegādātos pārtiku un medikamentus cīņai ar Covid-19 epidēmiju.

Tomēr Augstā tiesa Londonā ceturtdien nolēma, ka Maduro valdībai nav tiesību rīkoties ar šo zeltu, jo Lielbritānija par Venecuēlas valsts galvu atzīst opozīcijas līderi un Nacionālās asamblejas spīkeru Huanu Gvaido, kurš sevi pasludinājis par pagaidu prezidentu.

Gvaido tiesas lēmumu nodēvējis par lielu uzvaru.

"Galvenais, ka [zelts] ir pasargāts no diktatūras ķetnām," viņš uzsvēris.

Anglijas Banka, kas ir Lielbritānijas centrālā banka, ir pasaulē otrā lielākā zelta glabātāja pēc ASV centrālās bankas Federālās rezervju sistēmas.

Nacionālās asamblejas spīkers Gvaido 2019.gada janvārī pasludināja sevi par Venecuēlas pagaidu prezidentu, un viņu par tādu ir atzinušas vairāk nekā 50 valstis, tostarp ASV. Reālā  vara gan atrodas Maduro rokās, un viņu atbalsta arī bruņotie spēki.