foto: REUTERS/SCANPIX
Ukrainai piešķir NATO paplašināto iespēju partnera statusu
NATO karogs.
Pasaulē
2020. gada 12. jūnijs, 23:45

Ukrainai piešķir NATO paplašināto iespēju partnera statusu

Jauns.lv / LETA

Ukrainai piešķirts NATO paplašināto iespēju partnera statuss, piektdien pavēstīja Lielbritānijas aizsardzības ministrs Bens Voless, kurš arī pats atbalstījis lēmumu, ka Ukrainai tiek piešķirts šis statuss, kāds līdz šim bijis tikai Gruzijai, Jordānijai, Austrālijai, Somijai un Zviedrijai. 

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šāds statuss tiek piešķirts NATO iniciatīvas ietvaros, lai attīstītu bruņoto spēku savietojamību starp sabiedrotajiem un partneriem, kas devuši būtisku ieguldījumu NATO operācijās.

Šis lēmums nozīmē, ka Ukrainai būs plašāka piekļuve savietojamības programmām, dalībai kopīgās mācībās, kā arī plašākai apmaiņai ar informāciju, arī ziņām par iegūto praktisko pieredzi.

Kaut arī diplomāti uzsver, ka šis lēmums nav solis tuvāk dalībai organizācijai, sagaidāms, ka Krievija to uzlūkos kā provokāciju, norāda ziņu aģentūra DPA.

Līdz ar jaunā statusa iegūšanu Ukraina varēs piedalīties lielākā skaitā programmu un manevru, kā arī iegūs lielāku piekļuvi alianses slepenajai informācijai, piektdien norādīja NATO.

Alianse veidos attiecības ar Ukrainu, balstoties abpusējo interešu jomās, teikts NATO paziņojumā.

Ukraina bijusi NATO partneris daudzus gadus, nodrošinot karavīrus operācijām Afganistānā un Kosovā, kā arī piedaloties atsevišķos manevros.