foto: REUTERS/SCANPIX
Jābūt "kopīgai Eiropas pieejai" - 6 valstis mudina ES labāk sagatavoties iespējamai jaunai pandēmijai
Cilvēki ar sejas maskām Ķelnes ielās.
Pasaulē
2020. gada 10. jūnijs, 07:42

Jābūt "kopīgai Eiropas pieejai" - 6 valstis mudina ES labāk sagatavoties iespējamai jaunai pandēmijai

Jauns.lv / LETA

Sešas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis - Beļģija, Dānija, Francija, Polija, Spānija un Vācija - aicinājušas ES institūcijas uzņemties lielāku lomu, lai labāk sagatavotos nākamajai iespējamajai pandēmijai.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Jābūt "kopīgai Eiropas pieejai", lai tiktu galā ar šādiem izaicinājumiem, uzsvērts vēstulē, kas adresēta Eiropas Komisijas (EK) prezidentei Urzulai fon der Leienai.

Vēstuli parakstījuši Beļģijas premjerministre Sofija Vilmesa, Dānijas valdības vadītāja Mete Fredriksena, Francijas prezidents Emanuels Makrons, Polijas premjers Tadeušs Moraveckis, Spānijas valdības vadītājs Pedro Sančess  un Vācijas kanclere Angela Merkele.

Viņi norādījuši, ka, sākoties jaunā koronavīrusa pandēmijai, daudzās ES valstīs bija problēmas ar medicīnas preču piegādēm.

"Ir būtiski svarīgi saprast trūkumus," uzsvērts vēstulē. "Tostarp jānodrošina individuālo aizsarglīdzekļu, medicīnas iekārtu, kritiski svarīgo medikamentu un vakcīnu piegāde."

Šajā ziņā būtu noderīgi kopīgi iepirkumi un sadarbība kritiski svarīgo medicīnas preču krājumu veidošanā, kā arī piegādes avotu diversifikācija, teikts vēstulē.

"Tas ietver jaunu tirdzniecības partneru atrašanu nolūkā mazināt ES valstu atkarību no viena piegādātāja," sacīts vēstulē, tādējādi acīmredzot norādot uz pašreizējo lielo īpatsvaru, kāds ir piegādēm no Ķīnas.

Sešas valstis arī mudinājušas ieviest vienādus principus medicīnas statistikas datu apkopošanā, lai tie būtu labāk salīdzināmi.

Vēstulē arī aicināts piešķirt lielākas pilnvaras Eiropas Slimību profilakses un kontroles centram.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās