foto: JP PARIENTE/SIPA
Prokuratūra izmeklēs Francijas rīcību Covid-19 krīzē
Cilvēki Parīzē
2020. gada 9. jūnijs, 21:01

Prokuratūra izmeklēs Francijas rīcību Covid-19 krīzē

Jauns.lv / LETA

Parīzes vecākais prokurors otrdien pavēstīja, ka ir uzsācis provizorisko izmeklēšanu par to, kā Francijas valsts rīkojusies saistībā ar koronavīrusa uzliesmojumu, iespējamo apsūdzību vidū minot netīšu nogalināšanu un dzīvības apdraudēšanu.

Izmeklēšanas mērķis nav noskaidrot "politisko vai administratīvo atbildību", bet to, vai lēmumu pieņēmēji nacionālā līmenī nav pastrādājuši "iespējamus noziedzīgus nodarījumus", sacīja Remī Aics.

Izmeklēšana sākta pēc tam, kad pilsoniskās organizācijas un sabiedrības pārstāvji bija iesnieguši 40 sūdzības.

Izmeklēšana nav vērsta pret prezidentu Emanuelu Makronu vai viņa valdības ministriem.

Koronavīrusa krīze Francijas pludmales ciematu pārvērtusi par spoku pilsētu

La Baule-Escoublac pludmalēs Francijas Atlantijas okeāna daļas piekrastē savulaik rosījās cilvēku pūļi, kuri lielā skaitā apmeklēja kafejnīcas un vietējos veikaliņus. ...

gallery icon
34

Sūdzības ir saistītas ar to, ka darba vietās nav nodrošināta aizsardzība pret vīrusu, nav nodrošinātas sejas maskas, lai samazinātu inficēšanās riskus, nav izvērsta testēšana, lai diagnosticētu vīrusa pārnēsātājus.

Ar Covid-19 saistīto nāves gadījumu skaits Francijā sasniedzis 29 000.

Sūdzības iesniegtas par Francijas veselības aģentūras "Sante Publique" vadītāju Žeromu Salomonu. Izmeklēšanā tiks izvērtēta arī pašas aģentūras, Veselības ministrijas un nacionālās cietumu administrācijas veikums.

Veco ļaužu nami, no kuriem daudzi ir privāti, izmeklēšanā netiks pārbaudīti.

Francijā iedzīvotāji kritizē valdību, ka tā uzliesmojuma sākumā melojusi par masku efektivitāti, lai nodrošinātu maskas mediķiem, kas cīņā ar pandēmiju atradās pirmajās līnijās.

Ja sākotnēji tika ieteikts, lai maskas valkā tikai ārsti, medmāsas un cilvēki ar simptomiem, maskas tagad Francijā ir obligātas sabiedriskajā transportā, turklāt daudzi uzņēmumi pieprasa, lai maskas būtu darbiniekiem un klientiem.

Teju mēnesi pēc tam, kad tika sākta pandēmijas dēļ noteikto ierobežojumu atvieglošana, Francijas amatpersonas tagad ir pārliecinātas, ka uzliesmojums mazinās, vienlaikus mudinot iedzīvotājus ievērot piesardzību.