foto: REUTERS/SCANPIX
Pekina brīdina Lielbritāniju, ka tās iejaukšanās Honkongā tai pavisam noteikti atspēlēsies
Ķīnas un Honkongas karogi.
Pasaulē
2020. gada 3. jūnijs, 18:18

Pekina brīdina Lielbritāniju, ka tās iejaukšanās Honkongā tai pavisam noteikti atspēlēsies

Jauns.lv / LETA

Ķīna trešdien brīdināja Lielbritāniju, ka tās iejaukšanās Honkongas lietās "pavisam noteikti atspēlēsies", šo brīdinājumu izsakot pēc tam, kad Londona bija paudusi nopēlumu Pekinas plāniem uzspiest jaunu nacionālās drošības likumu bijušajai britu kolonijai.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Mēs iesakām Apvienotajai Karalistei atkāpties no kraujas, atteikties no Aukstā kara mentalitātes un koloniālā domāšanas veida, kā arī respektēt faktu, ka Honkonga ir atgriezusies" Ķīnā, sacīja Ārlietu ministrijas preses sekretārs Džao Lidzjaņs.

Londonai "nekavējoties jāizbeidz iejaukšanās Honkongas lietās un Ķīnas iekšējās lietās, vai arī tas pavisam noteikti atspēlēsies", brīdināja Džao.

Policija Honkongā pret demonstrantu tūkstošiem liek lietā asaru gāzi

Honkongā demokrātijas atbalstītāju protestiem turpinoties jau teju piecus mēnešus, policija sestdien lika lietā asaru gāzi un ūdens lielgabalu pret tūkstošiem ...

gallery icon
32

Lielbritānijas ārlietu ministrs Dominiks Rābs otrdien sacīja, ka Pekinai vēl ir laiks, lai "pārdomātu" priekšlikumu, ko Ķīna plāno īstenot, reaģējot uz demokrātijas atbalstītāju protestiem autonomajā pilsētā.

Rābs Lielbritānijas parlamentam sacīja, ka ir runājis ar sabiedrotajiem Rietumvalstu izlūkdienestu aliansē "Five Eyes" par iespējamo durvju atvēršanu honkongiešiem, ja Pekinas plāni izraisīs masveida izceļošanu.

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons iepriekš izteicies, ka varētu piedāvāt miljoniem honkongiešu vīzas, kā arī ceļu uz pilsonības iegūšanu, ja Ķīna uzstās uz savu nacionālās drošības likumu.

Opozīcija bažījas, ka likumdošanas akts var novest pie politiskas apspiešanas, graujot brīvību un autonomiju, kas šķietami bija garantētas, Lielbritānijai 1997.gadā nododot Honkongu Ķīnas Tautas Republikai.