Cilvēki ASV dedzina ēkas un laupa veikalus, protestējot pret policijas aizturēta afroamerikāņa nāvi

ASV notiek protesti, ko izraisīja Džordža Floida nāve 25.maijā aizturēšanas laikā Mineapolē un kas tagad pārauguši grautiņos un laupīšanās.

gallery icon
143
2020. gada 1. jūnijs, 12:55

Irāna mudina ASV "izbeigt vardarbību" pret pašu tautu

Jauns.lv / LETA

Irānas Ārlietu ministrija pirmdien mudinājusi ASV "izbeigt vardarbību" pret pašu tautu, ar šo aicinājumu nākot klajā pēc tam, kad ASV pārņēmuši protesti un nekārtības, ko sākotnēji izraisīja Mineapolē aizturētā afroamerikāņa nāve.

"Amerikāņu tautai - pasaule ir sadzirdējusi jūsu protesta saucienu par apspiestības stāvokli. Pasaule ir ar jums," preses konferencē Teherānā paziņoja ministrijas preses sekretārs Abass Musavi.

"Un amerikāņu amatpersonām un policijai - izbeidziet vardarbību pret savu tautu un ļaujiet tai elpot," vēršoties pie žurnālistiem angļu valodā, sacīja Musavi.

Šādi izsakoties, viņš nepārprotami norādīja uz šoku ASV sabiedrībā izraisījušo video, kurā redzama pirms nedēļās Mineapolē notikusī melnādainā amerikāņa Džordža Floida aizturēšana.

Floids likumsargiem, no kuriem viens bija piespiedis viņu pie zemes, turot celi uz kakla, vairākas reizes sacīja, ka nevar paelpot, redzams un dzirdams aizturēšanas gaitas video, kas publicēti sociālajos medijos.

Pēc video nonākšanas atklātībā Mineapolē sākās protesti pret policijas vardarbību, kas drīz vien pārauga nekārtībās. To gaitā tika demolēti un izlaupīti veikali, izraisījušās sadursmes ar policiju.

Konfrontācija policijas un protestētāju starpā, kā arī veikalu izlaupīšana pieredzēta arī svētdien, bet ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija nekārtību rīkotājus nodēvējusi par iekšzemes teroristiem.

Daudzās lielajās ASV pilsētās izsludināta komandantstunda.

Tramps vardarbībā apsūdzējis kreisos ekstrēmistus un paziņojis, ka plāno grupējumu "Antifa" pasludināt par teroristu organizāciju.

"Vardarbība, uz ko ir kūdījis un ko ir īstenojis grupējums "Antifa" un citi līdzīgi grupējumi saistībā ar nekārtībām, ir iekšzemes terorisms, un pret to izturēsies atbilstoši," sacīja ģenerālprokurors Bils Bārs.