2020. gada 29. maijs, 05:40

Frontes pirmā līnija: ārstiem par smago cīņu ar Covid-19 aplaudē daudz kur, bet šajā valstī viņus atklāti nicina

Jauns.lv

Mediķi ASV, Lielbritānijā un daudzās citās valstī ikdienā saskaras ar milzu risku cīnoties ar koronavīrusa pandēmiju, taču par to viņi saņem milzu atbalstu no sabiedrības. Tikmēr Krievijā medicīnas darbinieki saskaras ar bailēm, neuzticēšanos un pat atklātu nicināšanu no cilvēku puses, vēsta "CNN".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kalač na Donu slimnīcas intensīvās terapijas speciāliste Tatjana Reva martā dalījās ar video par to, ka iestādē trūkst medicīnisko iekārtu. Video ātri izplatījās sociālajos tīklos un guva milzu popularitāti, izsaucot plašu sabiedrības sašutumu. Bet drīz pēc video autori izsauca uz policiju...

"Policijā kopā ar advokātu iesniedzu ziņojumu, bet vēl viens ziņojums pret mani tikai nosūtīts uz prokuratūru," "Skype" sarunā pēc nakts maiņas "CNN" stāsta Tatjana. Vēlāk slimnīcā veikta plaušu ventilatoru pieejamības pārbaude.

Dzīve Krievijā Covid-19 pandēmijas laikā 2020. gada aprīlī

Dzīve Krievijā pandēmijas laikā

gallery icon
29

"Taču pārbaudi veica mēnesi pēc tam, kad izgaismoju problēmu. Varat iedomāties, cik daudz tika nopirkts mēneša laikā pēc tam, kad video izraisīja plašu popularitāti." Policija Tatjanu nav sodījusi, taču sieviete baidās no profesionālās pretdarbības.

Tāpat policijā neatbild uz "CNN" lūgumu sniegt komentāru. Nekādu informāciju nedeva arī konkrētās slimnīcas vadība, bet medicīnas iestādes galvenais ārsts Oļegs Kurmeiko 29. marta paziņojumā norādīja, ka "YouTube" izvietotā video saturs par elpošanas ventilatoru trūkumu ir "absolūta nepatiesība".

Krievijā klīst baumas un sazvērestības teorijas par Covid-19: vīrusu esot izgudrojuši ārsti, lai kontrolētu sabiedrību; medicīnas darbinieki slēpj no sabiedrības patieso upuru apmēru; medicīnas personāls sniedz nepatiesus datus par Covid-19 izraisītajām nāvēm, lai saņemtu vairāk naudas no valdības.

Krievijas televīzijā un tiešsaistē dominē dezinformācija un sazvērestības teorijas. Maskavas sociālantropoloģe Aleksandra Arkhipova norāda, ka neuzticība medicīnas profesionāļiem atspoguļo neuzticēšanos valstij kopumā.

Kamēr daži krievi ārstus uzskata par varoņiem, daudzi sabiedrībā redz viņus kā "nodevējus vai ļaundarus", kas piedalās plānos kontrolēt cilvēkus. "Krievijas cilvēki netic valsts medicīnai, viņi tic tikai ārstiem, kurus pazīst personīgi," sacīja Arkhipova.

Izmisušie Krievijas ārsti, kuri saskaras ar publiski nievājošu attieksmi un cieš no pārmērīga spiediena darbā kļuvuši par drūmu motīvu Krievijas pandēmijas laikā. Sevišķi pēc vairākiem noslēpumainiem nāves gadījumiem: viens no ātrās palīdzības ārstiem, Aleksandrs Šulepovs guva smagas galvas traumas pēc izkrišana pa logu, bet divi citi ārsti gāja bojā līdzīgos apstākļos.

Lielu skaitu Krievijas ārstu nogalina tieši koronavīruss. Saskaņā ar oficiālajiem datiem, līdz šim miruši vairāk nekā simts medicīnas darbinieku. Bet veselības aprūpes pārstāvji ir skeptiski attiecībā uz valdības statistiku un ir sagatavojuši savu neoficiālo informāciju par kolēģiem, kas gājuši bojā cīnoties ar pandēmiju. Un tie ir vairāk nekā 300.

Pat oficiālie dati liecina, ka ar koronavīrusu Krievijā ir inficēti tūkstošiem medicīnas darbinieku. Maskavas reģiona Reutovas slimnīcas rentgena speciāliste Stella Korčinskaja sacīja, ka arī ir inficējusies ar Covid-19:

"Kad sākās epidēmija, mums nebija praktiski nekādas aizsardzības. Mums nebija respiratoru, mums nebija plaušu ventilatoru. Mums bija jāaizsargā sevi kā varam. Es par savu naudu internetā nopirku respiratoru un saimniecības preču veikalā brilles, pirms tos aizvēra."

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās