foto: EPA/Scanpix
Irānas augstākais līderis paziņo, ka ASV nepaliks nedz Irākā, nedz Sīrijā, un tās tiks padzītas
Irānas augstākais garīgais līderis ajatolla Hamenei.
Pasaulē
2020. gada 18. maijs, 07:48

Irānas augstākais līderis paziņo, ka ASV nepaliks nedz Irākā, nedz Sīrijā, un tās tiks padzītas

Jauns.lv / LETA

Irānas augstākais garīgais līderis ajatolla Hamenei svētdien sacīja, ka ASV tiks padzītas no Irākas un Sīrijas un ka pat Vašingtonas sabiedrotie tagad pret Savienotajām Valstīm "jūt riebumu".

ASV "nepaliks nedz Irākā, nedz Sīrijā, un tām ir jāaiziet, un tās pavisam noteikti tiks izraidītas", sacījis Hamenei, teikts paziņojumā līdera oficiālajā tīmekļa vietnē.

Gan ASV, gan Irāna iesaistījušās Sīrijas konfliktā - Irāna atbalsta Sīrijas valdību, bet ASV sniegušas atbalstu kurdu spēkiem. ASV un Irāna bijuši svarīgi ģeopolitiskie spēlētāji Irākā kopš diktatora Sadama Huseina režīma gāšanas 2003.gadā.

"Pat dažu Amerikas sabiedroto valstu līderi jūt riebumu pret amerikāņu valstsvīriem un valdību, neuzticas tiem un ir vienaldzīgi pret tiem," videokonferencē studentiem sacīja Hamenei.

Tas noticis tāpēc, ka ASV ir "kara kurinātāji, tās palīdz sliktu slavu iemantojušām valdībām, apmāca teroristus, sniedz beznosacījumu atbalstu cionistu režīma īstenotajai apspiešanai, kas kļūs spēcīgāka, kā arī konronavīrusa krīzes pēdējā laika šausmīgās vadības dēļ", skaidroja Irānas līderis.

Abas valstis smagi cietušas Covid-19 uzliesmojumā. ASV ir pasaulē liekākais ar Covid-19 saistīto nāves gadījumu skaits, bet Irānā ir lielākais upuru skaits Tuvo Austrumu reģiona valstu vidū.

Spriedze Vašingtonas un Teherānas starpā palielinājusies kopš 2018.gada, kad ASV prezidents Donalds Tramps vienpusējā kārtā izstājās no Irānas un pasaules lielvaru kodolvienšanās, kā arī noteica Irānai smagas ekonomiskās sankcijas.