foto: LETA
Igauņi izstrādājuši stratēģiju iziešanai no Covid-19 krīzes
2020. gada 22. aprīlis, 23:37

Igauņi izstrādājuši stratēģiju iziešanai no Covid-19 krīzes

Jauns.lv / LETA

Igaunijas valdības koronavīrusa krīzes komiteja apstiprinājusi stratēģiju iziešanai no krīzes, kas paredz pakāpeniski atvieglot Covid-19 dēļ noteiktos ierobežojumus, kad būs izpildīta virkne konkrētu nosacījumu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šis plāns tiks iesniegts parlamentam un partneriem papildināšanai un noslīpēšanai, pēc tam to apspriedīs valdība, kas stratēģiju varētu apstiprināt nākamnedēļ.

Jau no 21.aprīļa Igaunijas veselības aprūpes sistēmā pakāpeniska tiek atsākta plānveida ārstēšana. Ja vajadzīgie kritēriji tiks izpildīti, no 15.maija tiks atvērtas skolas, lai vidusskolēni varētu sagatavoties eksāmeniem un skolotāji varētu klātienē palīdzēt skolēniem mācībās.

Turpmākie soļi būs brīvdabas muzeju atvēršana un interešu izglītības un sporta nodarbību atļaušana brīvā dabā. Ar zināmiem nosacījumiem var tikt pieļauta arī laulības ceremoniju rīkošana. Tālāk sarakstā paredzēta veikalu atvēršana un ierobežota apjoma pakalpojumu sniegšana tirdzniecības centros.

Kā norādījis premjerministrs Jiri Ratass, stratēģija izstrādāta, lai noteiktu ierobežojumu mīkstināšanas posmus un principus, zinātniski pamatotā veidā uzraudzītu situācijas attīstību un attiecīgi uz to reaģētu.

"Igaunijas mērķis ir apturēt koronavīrusa izplatīšanos, palīdzēt mūsu ekonomikai  pēc iespējas ātrāk atgūties, un vienlaikus arī iziet no šīs krīzes kā stiprākai un saliedētākai sabiedrībai," viņš uzsvēris.

Valdības komiteja sadarbībā ar zinātniekiem un ekspertiem pārskatīs stratēģiju reizi nedēļā.