foto: AFP/Scanpix
ASV diplomāti pirms 2 gadiem bažījās par Uhaņas laboratoriju. Ir pamats raizēm?
Ilustratīvs foto.
Pasaulē
2020. gada 22. aprīlis, 06:21

ASV diplomāti pirms 2 gadiem bažījās par Uhaņas laboratoriju. Ir pamats raizēm?

Jauns.lv

ASV vēstniecības Pekinā darbinieki vēl pirms jaunā koronavīrusa izraisītās Covid-19 saslimšanas bija bažīgi par drošības pasākumu ievērošanu Uhaņas vīrusu laboratorijā, kurā tika pētīti sikspārņu pārnēsātie koronavīrusi, liecina ASV medijos nonākušas diplomātiskās sarakstes, vēsta BBC. Ko tas nozīmē un vai tam var ticēt?

ASV Valsts departamenta diplomātiskā sarakste nonākusi medija “Washington Post” rīcībā. Tajā redzams, ka divus gadus pirms epidēmijas uzliesmojuma Uhaņas Virusoloģijas institūta laboratorijā vairākas reizes viesojās ASV vēstniecības pārstāvji. Šajās telegrammās diplomāti brīdināja Vašingtonu par stāvokli laboratorijā. Bažas esot raisījuši trūkumi drošības sistēmās un procedūrās.

“Runājot ar zinātniekiem institūta laboratorijā, viņi pamanīja, ka darbinieku vidū trūkst kvalificētu tehniķu,” teikts vienā no ziņojumiem. Tāpat šajā ziņojumā pausts, ka laboratorijā trūkst personāla, kurš nepieciešams, lai nodrošinātu šī nopietnā objekta drošu darbu.

Pēdējo reizi ASV diplomāti laboratoriju apmeklēja 2018. gada 27. martā.

Tas, ka Ķīna varētu būt vainojama vīrusa radīšanā, nereti ziņo amerikāņu mediji. Telekanālā “Fox News” šīs apsūdzības pagājušajā nedēļā komentēja arī ASV prezidents Donalds Tramps, sakot: “Mēs arvien biežāk un biežāk dzirdam šo stāstu.” Tramps arī piebilda, ka notiek rūpīga situācijas izmeklēšana.

Kā tiek organizēta drošība biolaboratorijās?

Laboratorijās, kurās pēta vīrusus un baktērijas, ievēro drošības standartu, kas pazīstams kā BSL jeb “Biosafety Level”. Saskaņā ar to laboratorijas tiek iedalītas četrās kategorijās pēc drošības līmeņa. Viszemākais ir BSL-1, bet augstākais – BSL-4, kuru piešķir tām iestādēm, kas strādā ar visbīstamākajiem patogēniem, piemēram, Ebolas vīrusu, Marburgas vīrusu vai bakām.

BSL standarti tiek izmantoti visā pasaulē, taču mazliet atšķiras pieejas, piemēram, Krievijā numerācija ir apgrieztā veidā – BSL-4 ir viszemākais līmenis, bet BSL-1 visaugstākais.

Šos standartus ir publicējusi Pasaules Veselības organizācija, taču to ievērošana nav nostiprināta ar starptautiskajiem līgumiem, tomēr lai varētu īstenot projektus kopā ar starptautiskiem partneriem, tiek pieprasīts, lai laboratorija atbilstu standartiem. Līdzīgas prasības ir gadījumā, ja kāds izstrādāts produkts tiek virzīts tirgū vai tiek piedāvāti kādi pakalpojumi, piemēram, testu veikšana.

Uhaņas Virusoloģijas institūts, kurš 2015. gadā ieguva BSL-4 līmeni, saņēma finansējumu no ASV un “Washington Post” publicētajā sarakstē diplomāti lūguši palielināt finansējumu.

Kādi tad trūkumi šajā sarakstē minēti?

BBC raksta – ja īsumā, tad tas nav zināms, bet, ņemot vērā publiskoto informāciju, norādīt uz konkrētiem trūkumiem ir grūti. Pārkāpumi var rasties jomās, kas skar paraugu pieejamību laboratorijās, nepietiekamu darbinieku kvalifikāciju vai pārāk reti īstenotus kvalifikācijas paaugstināšanas kursus.

Posts, ko pasaulei atnesa jaunais koronavīruss

gallery icon
31

Vai diplomātu sūdzības bija kas neparasts?

Ārkārtējas situācijas šajā jomā nav nekas neparasts, raksta BBC. Piemēram, 2014. gadā Vašingtonas centrā kartona kastē tika atrasti vairāki baku vīrusa paraugi, bet 2015. gadā amerikāņu militāristi nejauši mirušu Sibīrijas mēra sporu vietā uz deviņām laboratorijām valstī un vienu militāro bāzi Dienvidkorejā nosūtīja dzīvas.

Kā zināms, dažu valstu medijos parādās apvainojumi otras valsts virzienā par to, ka vīruss radīts apzināti, tomēr šīs runas tiek noraidītas, sakot, ka vīruss izcēlies no sikspārņa un ar vēl vienas dzīvnieku sugas starpniecību nonāca līdz cilvēkam.

PIRMS un PĒC: iespaidīgi foto parāda Covid-19 varu

Covid-19 pandēmijas ietekmē cilvēki pārstājuši pulcēties publiskās vietās. "Reuters" fotogrāfi lieliski spējuši atainot slimības spēku ietekmēt cilvēku paradumus.

gallery icon
35

Austrālija vēlas izmeklēšanu

Tomēr jānorāda, ka Ministre raidorganizācijai ABC sacīja, ka caurspīdīgums ir būtisks, lai virzītos uz priekšu, sevišķi, no Ķīnas puses, vēstīja ziņu aģentūra LETA.

Jautāta, ko viņa vēlas uzzināt no Ķīnas, Peina sacīja, ka nepieciešama neatkarīga izmeklēšana par jaunā koronavīrusa izcelsmi, par varasiestāžu reakciju uz to un par atklātību, ar kādu Ķīna dalījās ar informāciju.

Ministre sacīja, ka jāizmeklē arī Ķīnas sadarbība ar Pasaules Veselības organizāciju (PVO).

Peina piebilda, ka līdzīgas bažas ir arī Savienotajām Valstīm.

ASV prezidents Donalds Tramps šomēnes paziņoja par ASV finansējuma apturēšanu Pasaules Veselības organizācijai, jo šī ANO aģentūra, pēc viņa teiktā, slēpusi jaunā koronavīrusa uzliesmojuma nopietnību Ķīnā pirms tā izplatīšanās pa visu pasauli un nav pietiekami efektīvi reaģējusi uz šo krīzi.

Peina paziņoja, ka pandēmijas dēļ zināmas izmaiņas piedzīvos Austrālijas attiecības ar Ķīnu.

Austrālijas veselības ministrs Gregs Hants atbalstīja ideju par neatkarīgu izmeklēšanu un apgalvoja, ka Austrālijai izdevies sekmīgi ierobežot vīrusa izplatību daļēji tādēļ, ka tā nav sekojusi PVO padomiem, bet pieņēmusi savus lēmumus.

Austrālijā inficēšanās ar jauno koronavīrusu apstiprināta aptuveni 6600 cilvēkiem, no kuriem 70 miruši no šī vīrusa izraisītās slimības Covid-19.

Hants sacīja, ka PVO ir paveikusi labu darbu cīņā pret masalām, poliomielītu, malāriju un citām slimībām, bet jaunā koronavīrusa gadījumā nav palīdzējusi pasaulei.