foto: REUTERS/SCANPIX
Francijas regulators pieprasa "Google" maksāt autortiesību maksu medijiem
Regulators uzdevis "Google" trīs mēnešu laikā sākt sarunas ar izdevējiem un ziņu aģentūrām par atlīdzību.
Pasaulē
2020. gada 9. aprīlis, 15:15

Francijas regulators pieprasa "Google" maksāt autortiesību maksu medijiem

Jauns.lv / LETA

Francijas konkurences uzraugs ceturtdien paziņoja, ka ASV interneta lieluzņēmumam "Google" jāsāk maksāt autortiesību maksa medijiem par to satura publicēšanu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Regulators uzdevis "Google" trīs mēnešu laikā sākt sarunas ar izdevējiem un ziņu aģentūrām par atlīdzību, kas maksājama par to aizsargātā satura pārpublicēšanu.

Francija pērn kļuva par pirmo valsti, kas ratificēja jaunās Eiropas Savienības (ES) autortiesību normas. To mērķis ir panākt,  lai izdevēji saņemtu samaksu, kad to publicētais saturs tiek demonstrēts tīmeklī.

Taču "Google" atteicies šīs normas ievērot, norādot, ka publikācijas, attēli un video tiks demonstrēti meklēšanas rezultātos vienīgi tad, ja mediji ļaus uzņēmumam to darīt par brīvu.

Pretējā gadījumā parādīsies tikai virsraksts un saite uz saturu, skaidrojis "Google", un tas pavisam noteikti mazinātu redzamību un izdevēju potenciālos ieņēmumus no reklāmām.

Francijas mediju grupas un ziņu aģentūra AFP sūdzību konkurences uzraugam iesniedza pērn novembrī.

Regulators ceturtdien vēstīja, ka ""Google" prakse, visticamāk, atbilst dominējošā stāvokļa ļaunprātīgai izmantošanai, un rada nopietnu un tūlītēju kaitējumu preses nozarei."