Pēc "nepareizā pakistāņa" atbrīvošanas Berlīnē jauns aizdomās turamais. Policija gatavojot "drīzu" operāciju
Kravas automašīna, kas laupīja 12 cilvēku dzīvības, ietriecās pūlī pie karstvīna stendiņa.
Pasaulē
2016. gada 21. decembris, 13:00

Pēc "nepareizā pakistāņa" atbrīvošanas Berlīnē jauns aizdomās turamais. Policija gatavojot "drīzu" operāciju

Jauns.lv

(Ziņa papildināta plkst.16.43) Vācijas policija trešdien turpina meklēt uzbrukumu Berlīnes Ziemassvētku tirdziņam sarīkojušos cilvēkus, tostarp kādu tunisieti vārdā Anis A.

"Es esmu diezgan pārliecināts, ka mums jau rīt vai tuvākajā nākotnē būs jauns aizdomās turamais," sabiedriskajai raidorganizācijai ZDF pavēstīja policijas arodbiedrības BDK vadītājs Andrē Šulcs, piebilstot, ka policijai ir daudz pavedienu.

Kā vēsta laikraksti "Allgemeine Zeitung" un "Bild", policija meklē kādu tunisieti, kura imigrācijas dokumenti atrasti uzbrukumā izmantotajā kravas automašīnā. Vīrietis ir 21 vai 23 gadus vecs un zināms ar trim dažādiem vārdiem. Viņš dzimis Tunisijas dienvidu pilsētā Tatavīnā un aprīlī lūdzis patvērumu Vācijā, saņemot pagaidu uzturēšanās atļauju.

Kravas automašīnas kabīnē atrastie imigrācijas dokumenti ir par deportācijas atlikšanu.

Vācijas iekšējais izlūkdienests secinājis, ka aizdomās turamais tunisietis ir gatavs pastrādāt teroraktu jebkurā brīdī, ziņoja kāds avots.

Tunisija ir viens no lielākajiem kaujinieku piegādātājiem džihādistu grupējumam "Islāma valsts", un no turienes karot islāmistu rindās uz Irāku, Lībiju vai Sīriju devušies apmēram 5500 tunisiešu.

Tikmēr avoti drošības dienestos ziņo, ka saistībā ar uzbrukumu Vācijas policija gatavo "drīzu" operāciju rietumu federālajā zemē Ziemeļreinā-Vestfālenē, kur varētu tikt meklēts minētais tunisietis.

Berlīnes policija paziņojusi, ka 500 cilvēki snieguši informāciju par pirmdienas vakarā notikušo noziegumu.

Otrdien pierādījumu trūkuma dēļ no apcietinājuma tika atbrīvots pakistānietis, kurš, balstoties uz aculiecinieku sniegtajām ziņām, tika turēts aizdomās par pirmdienas vakarā notikušo uzbrukumu.

Raidorganizācija RBB ziņoja, ka naktī uz trešdienu aizturēts vēl viens aizdomās turamais, bet pierādījumu trūkumu dēļ vēlāk atbrīvots.

Policijas arodbiedrības DLF vadītājs Jergs Radeks radiostacijai "Deutschlandfunk" atklāja, ka izmeklēšana šobrīd koncentrējas uz DNS un citām pēdām no nozieguma vietas un un noziegumā izmantotās kravas automašīnas GPS datiem, kā arī uz notikuma vietā konfiscēto mobilo telefonu datu izvērtēšanu.

Kā ziņots, pirmdien Ziemassvētku tirdziņa apmeklētāju pūlī pie Berlīnes Ķeizara Vilhelma baznīcas ietriecās kravas automašīna, nogalinot 12 cilvēkus, kamēr 48 cilvēki guva ievainojumus.

14 no cietušajiem atrodas smagā stāvoklī.

Atbildību par šo uzbrukumu otrdien uzņēmās džihādistu grupējums "Islāma valsts", savā propagandas kanālā "Aamaq" paziņojot, ka viens no grupējuma kaujiniekiem reaģējis uz aicinājumu uzbrukt to valstu pilsoņiem, kas iesaistījušies koalīcijā pret "Islāma valsti".

"Islāma valsts" bieži uzņemas atbildību par uzbrukumiem, kuros grupējumam bijusi maza vai vispār nekāda loma.

Pret imigrāciju noskaņotā organizācija "Ein Prozent" plāno trešdien rīkot demonstrāciju pie Berlīnes domes, piedaloties arī eiroskeptiķu partijas "Alternatīva Vācijai" (AfD) locekļiem.

Mītiņu plāno arī kreisā spārna organizācija "Berliner Buendnis gegen Rechts", lai pieminētu uzbrukumā bojāgājušos un protestētu pret tiem, kas izmanto šo noziegumu, lai vairotu naidu un šķeltu sabiedrību.

Berlīnes mērs Mihaels Millers raidorganizācijai ZDF sacīja, ka "ir labi redzēt, ka berlīnieši pēc uzbrukuma nav iebiedēti", un pilsēta ir vienota, aizstāvot liberālo dzīvi Berlīnē.

Es nedomāju, ka ir kāds pamats baidīties, policijas klātbūtne ir ievērojami pastiprināta," viņš piebilda.

Vācijas prezidents Joahims Gauks trešdien apmeklēja slimnīcu, kurā ievietoti uzbrukumā cietušie, un tikās ar ievainotajiem cilvēkiem.

Tikmēr iekšlietu ministrs Tomass de Mezjērs un Vācijas iekšējā izlūkošanas dienesta priekšnieks Hanss Georgs Māsens parlamenta iekšlietu komitejas ārkārtas sēdē apsprieda drošības pasākumus.

Ziemassvētku tirdziņu, kas cieta uzbrukumā, plānots no jauna atvērt ceturtdien.


LETA/Kasjauns.lv/Foto: AP, AFP, Reuters/LETA/Scanpix