foto: AFP/Scanpix
Septītklasnieks tiek pie iespējas dot vārdu Marsa visurgājējam
Tā mākslinieks iztēlojies visurgājēju "Perseverance" Marsa ainavā.
Pasaulē
2020. gada 14. marts, 03:55

Septītklasnieks tiek pie iespējas dot vārdu Marsa visurgājējam

Kas Jauns Avīze

NASA misijas Marss-2020 visurgājēju sauks "Perseverance" (Apņēmība). Vārds izvēlēts no vairāk nekā 28 000 priekšlikumu, un uzvarējis septītklasnieks Aleksandrs Mazers no Virdžīnijas.

NASA vārda došanas konkursu rīkoja internetā, pusfinālā iekļuva 155 dalībnieki, finālā – deviņi, piedaloties vairāk nekā 770 000 balsotāju. Uzvarētājs kopā ar ģimeni varēs apmeklēt kosmodromu Kanaveralas zemesragā Floridā un noskatīties raķetes palaišanu ar "Perseverance", kas plānota 17. jūlijā.

Nosēšanās uz Sarkanās planētas paredzēta 2021. gada februārī. Iecerēts, ka vienas Marsa dienas laikā visurgājējs pārvarēs vidēji 200 metru, pētot, kāda varēja būt planētas vide senatnē, un meklējot iespējamas mikroorganismu pēdas – senatnē šeit pludoja ūdens, un zinātnieki pieļauj, ka pastāvējusi primitīva dzīvība.

Tāpat "Perseverance" pētīs ģeoloģiskos procesus un vienuviet savāks iežu paraugus, kurus nākotnē varētu uz Zemi nogādāt kāda cita misija. Plānots arī izmēģināt tehnoloģijas, kuras var kalpot cilvēku ekspedīcijai uz Marsa, tostarp bezpilota lidaparātu "Mars Helicopter".

Piecus gadus izvērtējot vairāk nekā 600 rajonu, 2018. gada novembrī NASA izvēlējās "Perseverance" nolaišanās vietu – 45 kilometrus plato Ezero krāteri, kas tā nosaukts par godu Bosnijai un Hercegovinai. Te pirms miljardiem gadu atradusies upes delta, kur teorētiski varēja uzkrāties organiskas vielas.

Tēmas