foto: Ekrānuzņēmums
Šokējošs video atkāj, cik nežēlīgi Grieķijas krasta apsardze izrīkojas ar migrantiem gumijas laivā
2020. gada 3. marts, 15:48

Šokējošs video atkāj, cik nežēlīgi Grieķijas krasta apsardze izrīkojas ar migrantiem gumijas laivā

Jauns.lv

Turcijas varas iestādes publicējušas šokējošu video, kurā redzams, kā krasta apsardze Grieķijā ar šaujamieročiem un mietiem atgaiņā gumijas laivās peldošos migrantus no valsts robežas.

Līdz ar video publicēšanu Turcijas varas iestādes ziņo, ka Grieķija no nelegālajiem imigrantiem cenšas atbrīvoties, raidot viņu virzienā brīdinājuma šāvienus un apmētājot gumijas laivas ar āķiem. Turcija vairākas laivas ar nelegālajiem imigrantiem pat paglābusi no grieķu nežēlastības.

Video dzirdami laivā sēdošo imigrantu kliedzieni, kad viņu nelielā laiva tiek iespiesta starp diviem krasta apsardzes kuģiem. Tikmēr robežsargi, draudot ar ieročiem un izmantojot garus mietus, laivu cenšas ievilkt dziļāk atklātā jūrā.

Atsevišķos kadros redzams, kā krasta apsardzes braucamrīks lielā ātrumā slīd tieši gar imigrantu laivu, saceļot augstus viļņus.

foto: Ekrānuzņēmums

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans paziņojis, ka pēc karadarbības eskalācijas Sīrijas Idlibas provincē Turcijai, kas jau uzņēmusi aptuveni 3,6 miljonus sīriešu bēgļu, neizbēgami draud jauns bēgļu vilnis, ar kuru Ankara vairs nespēj tikt galā. Tāpēc tā bijusi spiesta atvērt bēgļiem robežu ar Eiropas Savienību (ES), kas neturot savus solījumus un nesniedzot Turcijai pietiekamu atbalstu bēgļu uzturēšanai.

Grieķijas varasiestādes ziņo, ka naktī uz otrdienu tās nav pieļāvušas, ka aptuveni 1000 nelegālo imigrantu iekļūtu valstī pārbrienot Eirosas mitraines robežas dienvidu sektorā. Kopumā pēdējo 24 stundu laikā novērsti 5183 robežas nelegālas šķērsošanas mēģinājumi. Vēl 45 personas aizturētas. Viņu vidū pamatā ir afgāņi, pakistānieši, marokāņi un bangladešieši.

Grieķija ir nepārprotami paziņojusi, ka tās robeža ir slēgta, un uz robežu nosūtīta armija un policijas īpašo uzdevumu vienības, lai sniegtu atbalstu robežpolicijai. Lai novērstu masveida mēģinājumus nelikumīgi šķērsot robežu, Grieķijas drošības spēki likuši lietā asaru gāzi un ūdensmetējus.

Armijas un policijas posteņi izvietoti arī dziļāk iekšzemē, lai pārtvertu tos, kam tomēr izdevies izlauzties caur robežu.