foto: imago images/photonews.at
Luksemburga no sestdienas visā valstī ievieš bezmaksas sabiedrisko transportu
Izņēmumi būs daži nakts autobusi un pirmās klases biļetes vilcienos.
2020. gada 28. februāris, 23:47

Luksemburga no sestdienas visā valstī ievieš bezmaksas sabiedrisko transportu

Jauns.lv / LETA

Valdībai cīnoties pret hroniskajiem ceļu satiksmes sastrēgumiem, Luksemburgā no sestdienas sabiedriskais transports būs bez maksas.

Vairākas pilsētas jau ir ieviesušas bezmaksas sabiedrisko transportu, bet šī ir pirmā reize, kad tas izdarīts valsts mērogā, norādījusi Luksemburgas Transporta ministrija.

Izņēmumi būs daži nakts autobusi un pirmās klases biļetes vilcienos.

Bezmaksas sabiedriskais transports, kas tiek reklamēts kā "svarīgs sociāls pasākums", ietekmēs aptuveni 40% mājsaimniecību un, domājams, ļaus katrai no šīm mājsaimniecībām ietaupīt aptuveni 100 eiro gadā.

Bezmaksas sabiedriskā transporta ieviešana ir daļa no valdības plāna sastrēgumu samazināšanai.

Pašlaik privātās automašīnas ir populārākais transporta veids Luksemburgā. Kompānijas "TNS Ilres" 2018.gadā veiktā aptauja liecina, ka 47% biznesa braucienu un 71% atpūtas braucienu tiek veikti ar privātām automašīnām. Dodoties uz darbu, autobuss tiek izmantots tikai 32% gadījumu, bet vilciens - tikai 19% gadījumu.

Salīdzinājumam Francijas galvaspilsētā Parīzē sabiedrisko transportu, lai dotos uz darbu, izmanto 68,6% cilvēku, liecina Francijas statistikas institūta dati.

Luksemburgas galvaspilsētā, kur tramvaju līnijas tiek remontētas jau vairākus gadus, sastrēgumi ir sevišķi lieli. Transporta ministrs uzsvēris, ka sistemātiskas investīcijas ir būtiskas, lai palielinātu sabiedriskā transporta pievilcību iedzīvotāju acīs.