foto: Publicitātes foto
Arī Ziemeļkorejā tiek ievēroti īpaši drošības pasākumi pret koronavīrusu. Ārzemju diplomātu ikdiena kļuvusi neizturama
Neskatoties uz iespējamo risku inficēties ar koronavīrusu, ziemeļkorejiešiem joprojām jāizrāda masu sajūsma par Kimu dinastijas diktatūru mītiņos, sanāksmēs un ekskursijās uz „revolucionārās slavas” vietām, uz kurām ziemeļkorejieši bieži vien ierodas pašdarinātās sejas maskās.
Pasaulē
2020. gada 28. februāris, 04:12

Arī Ziemeļkorejā tiek ievēroti īpaši drošības pasākumi pret koronavīrusu. Ārzemju diplomātu ikdiena kļuvusi neizturama

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Vienā no pasaules noslēgtākajām valstīm – Ziemeļkorejā ārzemju diplomātiskiem pārstāvjiem koronavīrusa dēļ noteikts mājas arests. Lai arī oficiālās varas iestādes ziņo, ka situācija tiek kontrolēta un inficēšanās gadījumi tur it kā nav konstatēti, Phenjana ir manāmi norūpējusies par situāciju valstī, jo tā robežojas ar Ķīnu un vīruss it viegli var pārņemt arī Ziemeļkoreju, kurā ir gaužām vārga un nabadzīga veselības aprūpes sistēma.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tomēr neskatoties uz draudošajām briesmām, Ziemeļkorejā nav atcelti masu pasākumi. Valsts televīzijas ziņās var redzēt, ka joprojām tūkstošiem cilvēku piespiedu/brīvprātīgā kārtā pulcējas uz režīmu slavinošām sanāksmēm un dodas svētceļojumos pie diktatoru Kimu dinastijas pieminekļiem un ekskursijās uz revolucionārajiem  muzejiem. Tikai šoreiz ziemeļkorejieši ir apvilkuši sejas maskas, kas gan neatgādina mūsdienīgus izstrādājumus, bet gan ātrumā sameistarotas maskas no pie rokas esošajiem auduma materiāliem.

Starptautiskie pasākumi gan atcelti. Piemēram, nenotiks Phenjanas starptautiskais maratons. Tāpat ārzemniekiem aizliegts gan iebraukt, gan izbraukt no valsts. Jāteic, ka šādi drakoniski noteikumi attiecībā uz ārzemniekiem tika ieviesti arī iepriekšējo globālo epidemioloģisko krīžu laikā. No 2014. gada oktobra Ebola vīrusa izplatības laikā turpmākos četrus mēnešus nevienai personai nebija ļauts nedz ieceļot, nedz izceļot no Ziemeļkorejas. Tāpat robežas šajā valstī uz sešiem mēnešiem tika slēgtas 2002. un 2003. gadā, kad plosījās akūtās elpošanas sistēmas sindroms (SARS).

Pret vīrusu ar partijas propagandu

Valdības kontrolētā Ziemeļkorejas ziņu aģentūra KCNA vēsta, ka valsts atbildīgās iestādes veic visu iespējamo, lai nepieļautu koronavīrusa izplatību čučhes zemē, un šajā ziņā, protams, vadošā loma ir Korejas Darba partijas propagandas darbam: 

„Dienvidu Huanhe provincē (Ziemeļkorejas reģions, kas robežojas ar Ķīnu) pastiprinātā režīmā veic politisko darbu, sanitāri-higiēnisko propagandu. Iedzīvotājiem stingri noteikts, lai viņi nepārtraukti staigātu maskās, (..) dzertu tikai vārītu ūdeni”. Tāpat KCNA ziņo, ka arī citās valsts provincēs tiek darīts „viss maksimālais”, lai novērstu infekcijas izplatību.

Tas, vai Ziemeļkorejā ir fiksēts kāds koronavīrusa „Covid-19” gadījums nav zināms. Vismaz Ziemeļkorejas oficiālie pārstāvji šādus gadījumus nav apstiprinājuši. Tomēr aizdomīgi ir tas, ka valsts amatpersonas ar to nav palepojušās, jo režīms neizlaiž nevienu iemeslu, lai izceltu savu pārākumu, salīdzinot ar pārējo pasauli, kaut arī šī informāciju būtu vairāk nekā apšaubāma. Piemēram, pirms vairākiem gadiem Ziemeļkorejas oficiozi lepni ziņoja, ka viņu valsts ir pirmā pasaulē, kura uzveikusi HIV/AIDS epidēmiju. Tāpat ārvalstu plašsaziņas līdzekļi, atsaucoties uz nepārbaudītiem avotiem, vēstīja, ka jau mēneša sākumā Phenjanā koronavīruss konstatēts, kādai vietējai iedzīvotājai, kura bija atgriezusies no Ķīnas (visiem cilvēkiem, ar kuriem viņa bija kontaktējusies tika noteikta karantīna jeb mājas arests):

Mājas arestā atrodas visi Ziemeļkorejā strādājošie diplomāti

Britu raidsabiedrība BBC ziņo, ka sakarā ar „Covid-19” izplatību Phenjana no ārpasaules izolējusi apmēram 380 darbiniekus, kur ikdienā strādā diplomātiskajās pārstāvniecībās, viņiem nosakot karantīnu, respektīvi – mājas arestu.

Pasaules Veselības organizācijas eksperti ceļ trauksmi, ka Ziemeļkorejā nav medicīniskās infrastruktūras, lai noteiktu pacienta saslimšanu ar „Covid-19” .

Tikmēr Ziemeļkorejas televīzijas ziņu sižetos redzams, ka valsts pilsoņi uz režīmu slavinošajiem pasākumiem pulcējas aplikuši, pēc visa spriežot, uz ātru roku pagatavotas primitīvas sejas maskas:

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Dzīve aplenktajā vēstniecībā

Krievijas Federācijas vēstnieks Korejas Tautas Demokrātiskajā Republikā Aleksandrs Macegora vēstniecības mājaslapā stāsta par situāciju diplomātiskajā pārstāvniecībā: 

“Visiem KTDR esošiem ārzemniekiem kopš februāra sākuma noteikts stingrs karantīnas režīms. Pie tam nav svarīgi, vai cilvēks pēdējās nedēļās ir apmeklējis Ķīnu vai nē. Ziemeļkorejas vadība uzskata, ka KTDR esošo vēstniecību pārstāvji bieži gan darba, gan privātās vajadzībās apmeklē Ķīnu un nedaudzajos Phenjanā notiekošajos “ārzemnieku tusiņos” tiekas viens ar otru un tāpēc katram no viņiem ir potenciāls risks būt inficētam”. 

Viņš uzsvēris, ka noteiktā karantīna maz ko atšķiras no mājas aresta:

foto: ITAR-Tass/Vida Press
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs 2018. gadā savas vizītes laikā Phenjanā nolika ziedus pie Krievijas vēstniecības sienas uzstādītās piemiņas plāksnes reiz tur strādājošam diplomātam Andrejam Karlovam, kuru 2016. gadā noslepkavoja Turcijā.

“Situācija ir ekstraordināra un problēmas mums ir pieaugušas, lai nodrošinātu (vēstniecības) kolektīva dzīvi. KTDR ir noteikti bezprecedenta pasākumi, lai novērstu vīrusa iekļūšanu valstī. Tādi pat nav Ķīnā.

No februāra sākuma pilnībā pārtraukta visa avio un dzelzceļa satiksme ar ārpasauli. Līdz nesenam laikam bija vēl vismaz teorētiska iespēja ar auto izbraukt uz Ķīnu vai izmantot čārterreisu. Bet no 13. februāra pilnībā slēgta robeža, mēs esam totālā izolācijā. Nav diplomātiskā pasta, neesam saņēmuši medikamentus, nemaz nerunājot par citiem sūtījumiem. Pagaidām izmantojam rezerves. Daudz sarežģītāk būs tad, kad tās beigsies.

Phenjanai nav ne tādu finansiālo, ne materiālo resursu, kā Pekinai, kura dažu dienu laikā var uzcelt veselus slimnīcu kompleksus. Ziemeļkorejas veselības aizsardzības sistēma ir tālu no mūsdienu prasībām.

Pašlaik Ziemeļkorejā kopā ar vēstniecības darbiniekiem ir 254 Krievijas pilsoņi. Visi bez izņēmuma ir pakļauti karantīnai. Viņi netiek uz dzimteni, nevar iziet pilsētā un spiesti palikt savās dzīvesvietās.

Piemēram, Rasonā ir iestrēgusi divi uzņēmuma “RasonKonTrans” darbinieki, kuri bija iebraukuši no Ķīnas. Noskaidrojām, ka telpā, kur viņi atrodas ir auksti, nav karstā ūdens, ar pārtraukumiem tiek padota elektrība. Šai sakarā KTDR Ārlietu ministrijai iesniedzām notu. Ārlietu dienests problēmu daļēji risināja, bet apstākļi joprojām nav kūrorta – jāsēž ieslēgtiem, nav „savas” pārtikas.

Jau gandrīz mēnesi vēstniecības darbiniekiem nav bijis nekādu tiešo kontaktu ar Ziemeļkorejas varas pārstāvjiem. Ar Ārlietu ministriju sazināmies telefoniski vai ar vēstuļu starpniecību, kuras jāiemet speciālā pastkastītē. Nav nekādu tikšanos ar citu valstu diplomātiem. Atcelti visi vēstniecības pasākumi.

Varam vienīgi ar savau kravas mašīnu uz poligonu izvest atkritumus, pa īsāko ceļu aiziet uz diplomātiskā kvartāla pārtikas veikalu un Ziemeļkorejas ātras palīdzības mašīnas pavadībā apmeklēt hospitāli.

Nevaram apmeklēt pareizticīgo baznīcu, darbinieku bērniem atcelti visi pasākumi un nodarbības. Nevaram iepirkties tā saucamajā krievu veikalā, kur ir nopērkamas preces no Vladivostokas, vai zemnieku tirgū, kur pārtikas produktu klāsts ir daudz plašāks nekā „atļautajā” veikalā”.