foto: scanpix
EK nosoda karnevālu Beļģijā par antisemītiskām platformām
Pasaulē
2020. gada 24. februāris, 23:25

EK nosoda karnevālu Beļģijā par antisemītiskām platformām

Jauns.lv / LETA

Eiropas Komisija (EK) pirmdien nosodījusi Ālstas karnevālu Beļģijā par antisemītiskām platformām, kas ir nesavienojamas ar Eiropas Savienības (ES) vērtībām.

Ālstas karnevāls, kas ir gadsimtiem sena tradīcija, ir pazīstams ar sabiedrībā zināmu cilvēku izsmiešanu, taču pēdējos gados tas izpelnījies kritiku par pazemojošu ebreju atainošanu un apvainošanu. Antisemītisma dēļ karnevāls pērn tika izsvītrots no UNESCO nemateriālā kultūras mantojuma saraksta.

Karnevāla parādē svētdien Ālstā, kas atrodas Beļģijas vidienē, bija vērojamas ainas, kurās ebreji attēloti līkiem deguniem, insektu kostīmos un apsēsti ar naudu.

EK preses pārstāvis Adalberts Jāns žurnālistiem sacīja, ka šādi tēli nedrīkstētu būt daļa no parādēm Eiropas ielās 75 gadus pēc holokausta un tam būtu jābūt skaidram visiem.

EK ir saņēmusi daudzas sūdzības par Ālstas karnevālu, atklāja Jāns, bet norādīja, ka no Beļģijas varasiestādēm atkarīgs, vai sekos kāda rīcība.

Kas attiecas uz EK, "mēs stingri iestājamies pret visām antisemītisma formām" un uzskatām Ālstas karnevāla platformas par "nesavienojamām ar vērtībām un principiem, uz kuriem dibināta ES".

EK viceprezidents Margaritis Shins tviterī norādīja, ka Ālstas karnevāls ir apkaunojums.

"Tas ir jāizbeidz. Eiropā tam nav vietas," tvītoja Shins.

Karnevāls Ālstā tradicionāli tiek svinēts trīs dienas pirms Lieldienu gavēņa sākuma un to apmeklē desmitiem tūkstošiem cilvēku.

Ālstas mērs Kristofs Dase aizstāvēja karnevālu, apgalvojot, ka tas nav bijis antisemītisks.

Mērs sacīja, ka svarīgi ņemt vērā vispārējo kontekstu, un salīdzināja parādi ar apvēršanas rituālu, kurā "nabagie kļūst bagāti, vīrieši kļūst par sievietēm un sievietes kļūst par vīriešiem".

"Šeit mēs smejamies par visu - par karalisko ģimeni, breksitu, vietējiem un valsts līmeņa politiķiem un visām reliģijām - islāmu, jūdaismu un katolicismu," sacīja Dase.

Parādes dalībnieki, kurus intervēja ziņu aģentūra AFP, neizrādīja nožēlu. Viens no dalībniekiem pauda viedokli, ka situācija tiekot pārspīlēta, bet kāds cits izteica nožēlu, ka ebrejiem neesot humora izjūtas.

Citi apmeklētāji bija aizklājuši muti, šādi protestējot pret "politkorekto cenzūru", un karnevālā tika izsmiets UNESCO lēmums par karnevāla izslēgšanu no nemateriālā kultūras mantojuma saraksta.

Tikmēr Beļģijas premjerministre Sofija Vilmesa atzinusi, ka Ālstas karnevāls nodarot kaitējumu Beļģijas vērtībām un reputācijai.