Pasaulē
2020. gada 15. februāris, 06:49

Francijā ierīko Alcheimera ciematu

Kas Jauns Avīze

Francijas dienvidrietumos, Daksas komūnā, top ciemats, kur dzīvos 120 pacientu, kuri cieš no Alcheimera slimības. Tāda veida ciemi jau darbojas Nīderlandē.

Ciemats uzbūvēts pēc viduslaiku bastidas parauga – kā nostiprināta apmetne ar lielu parku, kurā būs vieta arī mazdārziņiem un mājdzīvniekiem. 13. gadsimtā nocietināja ciemus un pilsētiņas, lai pasargātos no dažnedažādiem sirotājiem, tagad mērķis ir gādāt par senioriem, kuri cieš no atmiņas zuduma.

Madlēna Elisalda ir ieradusies apskatīt savu nākamo mājvietu un intervijā Euronews saka: “Nevaru vien sagaidīt, kad apmetīšos šeit. Es sen teicu saviem bērniem, ka gribu pārcelties uz veco ļaužu namu. Un šis ciems mani apbūra.”

Iedzīvotāji te varēs brīvi pārvietoties, viņiem palīdzēs 120 brīvprātīgo. Būvniecību finansē vietējās pašvaldības un pētniecības centri, kas cer atrast iespējas slimības ārstēšanai.
Francijā ar Alcheimera slimību un līdzīgām kaitēm sirgst 1,2 miljoni cilvēku. Mediķi cer, ka eksperiments padarīs šiem pacientiem dzīvi ērtāku un laimīgāku un mazinās vajadzību pēc zālēm.

Alcheimera slimība ir progresējoša centrālās nervu sistēmas deģeneratīva slimība, raksturīgās iezīmes ir prāta spēju pasliktināšanās, atmiņas traucējumi un izmaiņas uzvedībā. 1901. gadā to pirmais aprakstīja vācu psihiatrs Aloizs Alcheimers.

Slimība piemeklē neatkarīgi no tautības, turības un statusa, tā skar pēc 65 gadu vecuma, bet agrākais saslimšanas gadījums fiksēts 28 gadus vecam cilvēkam.

Pasaules Veselības organizācija aplēsusi, ka, palielinoties mūža ilgumam, līdz 2030. gadam ar demenci sirgstošo skaits sasniegs 66 miljonus. 2016. gadā Latvijā ar demenci sirga vairāk nekā 6000 cilvēku, lielākā daļa ar Alcheimera slimību.