foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix
Borreljs: Irānas kodolstrīda atrisināšanai vajadzīgs vairāk laika
Eiropas Savienības (ES) augstais ārlietu pārstāvis Žozeps Borreljs.
2020. gada 24. janvāris, 23:43

Borreljs: Irānas kodolstrīda atrisināšanai vajadzīgs vairāk laika

Jauns.lv / LETA

Eiropas Savienības (ES) augstais ārlietu pārstāvis Žozeps Borreljs piektdien paziņoja, ka ir vajadzīgs vairāk laika, lai atrisinātu disputu starp Irānas kodolvienošanās valstīm.

Francija, Lielbritānija un Vācija 15.janvārī - tiesa, bez liela entuziasma - aktivizēja vienošanās disputu risināšanas mehānismu, lai piespiestu Irānu sākt diskusijas par Kopējā visaptverošā rīcības plāna (JCPO), kā oficiāli tiek dēvēta kodolvienošanās, iespējamiem pārkāpumiem, šādi uzsākot laika atskaiti procesam, kas var novest pie ANO un ES sankciju atjaunošanas.

Tomēr Borreljs, kas koordinē centienus atrisināt konfrontāciju, sacīja, ka Irānas kodolvienošanās Eiropas valstis ir vienisprātis - "ņemot vērā jautājumu sarežģītību, ir nepieciešams vairāk laika".

"Termiņš līdz ar to tiek pagarināts," paziņojumā norādīja Borreljs.

Disputu mehānismā paredzēts viens mēnesis domstarpību atrisināšanai, kas var tikt pagarināts, ja visas puses tam piekrīt.

Borreljs arī uzsvēra, ka konsultācijās pēdējo dienu laikā visas kodolvienošanās puses "no jauna apstiprināja apņemšanos saglabāt vienošanos visu interesēs".

Vienošanās kopīgā komisija atkal tiksies februārī, sacīja Borreljs, norādot, ka līdzās jautājumam par šo disputu dalībnieki arī runās par "plašākām sekām, ko izraisījusi Savienoto Valstu izstāšanās no JCPOA un ASV sankciju atjaunošana".