foto: REUTERS/SCANPIX
Lielbritānija iekļauj "Hizbollah" teroristu organizāciju sarakstā
Pasaulē
2020. gada 17. janvāris, 21:33

Lielbritānija iekļauj "Hizbollah" teroristu organizāciju sarakstā

Jauns.lv / LETA

Lielbritānija iekļāvusi Libānas kaujinieku grupējumu "Hizbollah" teroristu organizāciju sarakstā un iesaldējusi grupējuma līdzekļus, piektdien paziņojusi Lielbritānijas Finanšu ministrija.

Līdz šim ministrija bija vērsusi sankcijas tikai pret "Hizbollah" militāro spārnu, bet tagad iekļāvusi "melnajā sarakstā" visu grupējumu, jo valdība martā atzina to par teroristu organizāciju. Sankcijas paredz, ka visām privātajām un juridiskajām personām, kuru konti vai finanšu pakalpojumi ir saistīti ar "Hizbollah", ir jāaptur sakari ar šo grupējumu vai arī pret tiem tiks sākta izmeklēšana.

""Hizbollah" pats publiski ir noliedzis atšķirību starp savu militāro un politisko spārnu," teiks ministrijas publiskotajā paziņojumā, norādot, ka grupējums kā veselums novērtēts kā teroristu organizācija. ""Hizbollah" ir šiītu kaujinieku kustība, ko Irānas Revolucionārā gvarde izveidoja 1982.gadā Libānas pilsoņkara laikā.

Kad grupējums 2006.gadā sagūstīja divus Izraēlas karavīrus, sākās 34 dienu karš, kurā dzīvību zaudēja 1200 cilvēki. ""Hizbollah" tiek uzskatīts par būtisku elementu Irānas centienos vairot savu ietekmi reģionā. Saskaņā ar 2000.gadā pieņemtu likumu Lielbritānija par teroristiskām ir pasludinājusi kopumā 75 organizācijas.