foto: Thibaud Moritz-POOL/SIPA/Scanpix
Makrons pievēršas jautājumam par policijas vardarbību pret protestētājiem
Francijas prezidents Emanuels Makrons.
2020. gada 14. janvāris, 23:30

Makrons pievēršas jautājumam par policijas vardarbību pret protestētājiem

Jauns.lv / LETA

Pēc vairākiem gadījumiem, kad saņemtas sūdzības par policijas vardarbību pret protestētājiem, Francijas prezidents Emanuels Makrons otrdien paziņojis, ka vēlas jaunus priekšlikumus policijas ētikas uzlabošanai.

Makrons sacīja, ka nevēlas komentēt lietas, kas tiek izmeklētas, bet sacīja, ka saņemtas sūdzības par nepieļaujamu uzvedību.

"Gluži vienkārši es nevēlos, lai tas kaitē mūsu iekšzemes drošības spēku profesionāļu uzticamībai un cieņai," pavēstīja prezidents.

Līdz šim Makrons noraidīja terminu "policijas vardarbība" un apgalvoja, ka policijas taktikas varēs pārskatīt tikai pēc tam, kad būs izskausta vardarbība protestu laikā.

Vairākos video, kuros iemūžināti nedēļas nogalē notikušie protesti pret Makrona iecerēto pensiju sistēmas reformu, redzams, kā policisti plaši pielieto stekus pret protestētājiem un vienā gadījumā policists no tuva attāluma izšauj pret protestētāju ar gumijas lodi.

Parīzes policija paziņoja, ka video, kurā redzama šaušana, ir izrauts no konteksta un tas ticis uzfilmēts pēc tam, kad vardarbīgas personas uzbrukušas policistiem.

Makrons brīdināja, ka nevēlas, lai jautājums par policistu pārkāpumiem aizēno vardarbību, kas valda Francijas sabiedrībā un kuras galvenais upuris ir drošības spēki.