foto: The Canadian Press/PA Images/Scanpix
Irāna atzīst Ukrainas pasažieru lidmašīnas notriekšanu un atvainojas par to
Piemiņas pasākums aviokatastrofā bojāgājušajiem.
Pasaulē
2020. gada 11. janvāris, 08:41

Irāna atzīst Ukrainas pasažieru lidmašīnas notriekšanu un atvainojas par to

Jauns.lv / LETA

Irāna sestdien atzinusi, ka notriekusi Ukrainas lidmašīnu, kuras katastrofā trešdien pie Teherānas dzīvību zaudēja visi 176 cilvēki, kas atradās gaisa kuģī.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Irānas Islāma republika dziļi nožēlo šo katastrofālo kļūdu," tviterī pavēstīja Irānas prezidents Hasans Ruhani. "Bruņoto spēku iekšējā izmeklēšanā konstatēts, ka Ukrainas lidmašīnas drausmīgo katastrofu un 176 nevainīgu cilvēku nāvi diemžēl izraisījušas cilvēciskas kļūdas dēļ izšautas raķetes."

Pie Teherānas nogāzusies Ukrainas pasažieru lidmašīna

Irānā netālu no Teherānas Imama Homeini starptautiskās lidostas trešdien nogāzusies Ukrainas pasažieru lidmašīna ar vairāk nekā 170 cilvēkiem, un atbilstoši ...

gallery icon
40

Ruhani piebildis, ka izmeklētāji turpina darbu, lai noskaidrotu atbildīgos par šo "nepiedodamo kļūdu" un sauktu tos tiesas priekšā.

Lidmašīna trešdien nogāzās dažas stundas pēc Irānas raķešu trieciena ASV bāzēm Irākā, kas bija sarīkots, atbildot uz pagājušās piektdienas ASV gaisa spēku triecienu Irākā, kurā tika nogalināts Irānas ģenerālis un vēl deviņi cilvēki.

Brīdi pirms Ruhani paziņojuma Irānas oficiālā ziņu aģentūra pavēstīja, ka gaisa laineris "Boeing 737" kļūdaini ticis noturēts par "naidīgu lidmašīnu", jo tobrīd pastāvējuši visaugstākā līmeņa ienaidnieka draudi.

"ASV avantūrisma izraisītās krīzes laikā cilvēciska kļūda noveda pie katastrofas," tviterī paziņojis Irānas ārlietu ministrs Džavads Zarifs.

Vēl tikai iepriekšējā dienā Irānas civilās aviācijas vadība noliedza vairāku rietumvalstu līderu izteiktās aizdomas, ka Ukrainas lidmašīna tikusi notriekta.

Reaģējot uz Teherānas paziņojumu, Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sestdien jau pieprasījis, lai tie, kas atbildīgi par lidmašīnas notriekšanu, tiktu sodīti.

"Mēs sagaidām, ka Irāna (,,) vainīgos sauks tiesas priekšā," savā "Facebook" lapā raksta Zelenskis.

Viņš arī pieprasījis Teherānai izmaksāt atbilstošas kompensācijas.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās