Pasaulē
2020. gada 12. janvāris, 06:36

Krievu pensionāres nelegāli atjauno degvīna rūpnīcu

Kas Jauns Avīze

Čeļabinskas apgabalā trīs uzņēmīgas pensionāres atjaunojušas slēgtas degvīna rūpnīcas darbu. Vienīgā liksta – uzņēmējdarbība bija nelegāla, un viņas stāsies tiesas priekšā.

Alkohola ražotni Verhņeuraļskā iekonservēja 2016. gadā, bet visas iekārtas palika nevainojamā kārtībā. Trijotnei izdevās iedarbināt trīs automātiskās līnijas un veiksmīgi atsākt ražošanu, turklāt viņas nolīga darbā vairāk nekā 20 vietējo iedzīvotāju, kas, kā teikts apsūdzībā, nav zinājuši par “noziedzīgo darbību”.

No 2017. gada novembra līdz 2018. gada martam pensionāres saražoja vairāk nekā 40 000 pudeļu nemarķēta degvīna vairāk nekā 7,1 miljona rubļu vērtībā. Bija plānots saražot vēl ap 90 000 pudeļu, bet ieradās policija. Uz pudelēm līmēja Arbata un citu Krievijā zināmu degvīnu etiķetes.

Pensionāres ir 59 un 64 gadus vecas, apsūdzības uzrādītas par nemarķēta alkohola ražošanu īpaši lielos apjomos, viltotu akcīzes marku un nelikumīgu zīmolu izmantošanu.

Nelegāli atjaunotā rūpnīca ir viena no vecākajām grādīgo dzērienu ražotnēm Krievijā, izveidota 1885. gadā. Valsts apceļošanas laikā 1891. gadā te tapušo šņabi baudījis troņmantinieks, Krievijas nākamais imperators Nikolajs II.

Mihaila Gorbačova pretalkohola kampaņas laikā 80. gadu otrajā pusē uzņēmumu pārveidoja par konditorejas rūpnīcu un dažus gadus ražoja konfektes Putna piens. Vēlāk rūpnīca atgriezās pie alkohola, taču 2016. gadā, kad valsts koncerns Rosspirtprom monopolizēja spirta ražošanu, neizturēja konkurenci.