foto: AFP/Scanpix
Par Rumānijas mežiem rit asiņains karš - noslepkavoti jau 2 mežsargi
Nelegālie mežcirtēji ir pilnībā noskuvuši Fagaras kalnus Rumānijas vidienē.
2019. gada 15. decembris, 05:40

Par Rumānijas mežiem rit asiņains karš - noslepkavoti jau 2 mežsargi

Kas Jauns Avīze

Rumānijā aug senākie neskartie meži Eiropā, taču tos apdraud nelegālie zāģeri. Cīņa rit uz dzīvību un nāvi, šoruden noslepkavoti divi mežsargi.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Livju Popu nošāva ar viņa paša medību bisi oktobrī, un viņš mēneša laikā bija otrais upuris un pēdējos gados – jau sestais. Viņš izmeklēja nelegālo mežciršanu kalnainajā Maramures apgabalā valsts ziemeļos. Tēvu zaudēja trīs bērni, kuri sāka uztraukties, kad viņš neatbildēja uz telefona zvaniem. Līķi mežā atrada policija, konkrētu aizdomās turamo nav.  

Mežsargu nogalina ar cirvi

Septembrī 50 gadu veco mežsargu Raducu Gorcijou noslepkavoja ar cirvi, mirušo atrada viņa automašīnā netālu no nelegāla izcirtuma Paskani mežos Rumānijas ziemeļaustrumos. Likumsargi aizturēja trīs cilvēkus, tajā skaitā divus pusaudžus. “Mežu mafija mani ir centusies nogalināt dažas reizes,” BBC teic Gabriels Pauns, vides aktīvistu grupas "Agent Green" vadītājs, kurš jau desmitgadēm ilgi cīnās par Rumānijas dabu.

Pirms četriem gadiem Retezatas nacionālajā parkā viņam uzbruka meža zagļu banda – ar mērķi nogalināt. “Viņi salauza man ribas, iedragāja galvaskausu un salauza roku, pirms man izdevās aizbēgt,” saka Pauns, kuram brīnumainā kārtā izdevās palikt dzīvam. Kaut gan šajā gadījumā vaininieki ir zināmi, izmeklēšana bijusi gausa, un tikai nesen viņi stājušies tiesas priekšā. “Visu šo laiku viņi bija brīvībā, un es baidījos par savu dzīvību,” piebilst Pauns.

Uzbrūk arī mežstrādniekiem

Teju pusi – 48% – Rumānijas mežu apsaimnieko valsts uzņēmums Romsilva, kas nosoda slepkavības un norāda, ka cieš arī legālie mežstrādnieki, kas stājušies ceļā zagļu bandām. Šogad vien bijuši 16 uzbrukumi. Meža nozares arodbiedrības pat rīkojušas protestu pie parlamenta, pieprasot drošību un dabas aizsardzību. Pēc "Greenpeace Romania" aplēsēm, valsts ik stundu zaudē trīs hektārus meža, ieskaitot arī legālo ciršanu. Septembrī trīs nevalstiskās organizācijas – "Agent Green", "ClientEarth" un "EuroNatur" – iesniedza sūdzību Eiropas Komisijā pret Rumānijas valdību, vainojot to Eiropas Savienības dabas aizsardzības direktīvu pārkāpumos.

Cērt vairāk nekā atļauts

Bukareste iebilst, ka tā veltī lielus pūliņus cīņā ar nelegālo mežizstrādi. Dienu pēc mežsarga Popa nāves Gabriels Pauns apmeklēja izcirtumus Austrumkarpatos, kur darbojas viens no lielākajiem mežciršanas uzņēmumiem Rumānijā. “Viņi bija izzāģējuši daudz vairāk nekā drīkstēja, un jautājums ir, kāpēc valdība ļauj pilnībā izcirst vecos, pirmatnējos mežus, kas veidojās pēc pēdējā ledus laikmeta?” vaicā Pauns. Vēlāk viņam atkal nācās bēgt no zāģeriem.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās