foto: AP/Scanpix
ECT pieprasa nekavējoties atbrīvot turku filantropu
Uzņēmējs un filantrops Osmans Kavala
2019. gada 10. decembris, 15:59

ECT pieprasa nekavējoties atbrīvot turku filantropu

Jauns.lv / LETA

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) otrdien mudināja Turciju atbrīvot uzņēmēju un filantropu Osmanu Kavalu, spriedumā atzīstot, ka ar divu gadu apcietinājumu pārkāptas viņa tiesības, kā arī kritizējot viņam izvirzītās apsūdzības.

Kavala finansējis pilsoniskās sabiedrības projektus visā valstī un centies sekmēt Turcijas un Armēnijas izlīgumu. 2017.gadā viņš tika apsūdzēts par mēģinājumu "gāzt valdību" un aizturēts.

Apsūdzības bijušas politiski motivētas, uzskata Kavala atbalstītāji. Savukārt Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans viņu nodēvējis par ASV finansista un mecenāta Džodža Sorosa aģentu Turcijā.

Kā norādīja Strasbūrā, Francijā, bāzētā tiesa, Turcija nav spējusi apliecināt, ka Kavalas "sākotnējais un ilgstošais pirmstiesas apcietinājums būtu attaisnots ar saprātīgām aizdomām, kas būtu balstītas objektīvā viņam piedēvētās rīcības izvērtējumā".

Turcijai tagad "jāīsteno visi pasākumi, lai izbeigtu sūdzības iesniedzēja apcietinājumu un nodrošinātu viņa tūlītēju atbrīvošanu", rezumēja tiesa.

Kavala joprojām atrodas apcietinājumā un tika tiesāts jūnijā. Viņš tika apsūdzēts par mēģinājumu gāzt valdību un konstitucionālo iekārtu, piedaloties 2013.gada protestos pret Erdoanu un 2016.gada neveiksmīgajā pučā.

Viņš apsūdzības noliedz.