foto: EPA/Scanpix
Irāna paziņo par vēl vienu atkāpšanos no 2015.gada kodolvienošanās
Irānas prezidents Hasans Ruhani.
2019. gada 5. novembris, 12:17

Irāna paziņo par vēl vienu atkāpšanos no 2015.gada kodolvienošanās

Jauns.lv / LETA

Atkāpjoties vēl par soli no 2015.gadā ar pasaules lielvarām noslēgtās kodolvienošanās, Irāna no trešdienas sāks iepildīt urāna gāzi 1044 centrifūgās, otrdien paziņojis Irānas prezidents Hasans Ruhani.

Līdz šim centrifūgas darbojās bez urāna gāzes, kā to paredzēja kodolvienošanās.

ASV prezidents Donalds Tramps pagājušā gada maijā paziņoja, ka Vašingtona izstājas no 2015.gadā pasaules lielvaru noslēgtās kodolvienošanās ar Irānu un atjauno pēc šīs vienošanās noslēgšanas apturētās sankcijas, bet pārējās valstis, kas parakstījušas šo vienošanos, - Lielbritānija, Francija, Vācija, Ķīna un Krievija - ir centušās saglabāt vienošanos.

Taču Teherāna uzskata, ka Eiropas valstis nav ievērojušas savas saistības, un ir pakāpeniski atkāpusies no vienošanās izpildes.

Ruhani neatklāja, vai centrifūgas, kurās tiks iepildīta urāna gāze, tiks izmantotas bagātinātā urāna ražošanai. Runa ir par Irānas pirmās paaudzes centrifūgām "IR-1s" Fordo urāna bagātināšanas centrā. Kodolvienošanās atļāva Irānai darbināt šīs centrifūgas bez urāna gāzes.

Irānas kodolprogrammas vadītājs pirmdien pavēstīja, ka Irāna ir divkāršojusi moderno "IR-6" centrifūgu skaitu, kas tiek darbinātas.

ANO Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA) Ruhani paziņojumu vēl nav komentējusi.

Ruhani uzsvēra, ka līdz šim spertie soļi var tikt atsaukti, ja Eiropa piedāvās Irānai veidu, kā izvairīties no ASV sankcijām.