Pasaulē
2019. gada 16. oktobris, 09:38

Baltā zirgā uzjājot kalnā, Kims Čenuns sola pārvarēt sankcijas

Jauns.lv / LETA

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns apsolījis pārvarēt ASV vadībā noteiktās sankcijas, kas Ziemeļkorejai nesušas "daudzas grūtības un pārbaudījumus".

Ziemeļkorejas valsts mediji trešdien demonstrē, kā Kims baltā zirgā uzjāj Pektu kalnā.

Korejas pussalas augstāko kalnu ziemeļkorejieši uzskata par svētu, un Kims to bieži apmeklējis pirms svarīgu lēmumu pieņemšanas, piemēram, 2017.gada decembrī pirms sarunu uzsākšanas ar Dienvidkoreju un ASV.

Analītiķi norāda, ka Kima došanās uz kalna virsotni varētu būt signāls par jaunu pavērsienu ar kodolieročiem bruņotās valsts politikā.

Kā vēsta Ziemeļkorejas aģentūra KCNA, Kimu pavadošās amatpersonas tikušas pārliecinātas, ka "būs diža operācija, lai atkal satriektu pasauli ar brīnumu un spertu soli uz priekšu Korejas revolūcijā".

Phenjana pagājušajā nedēļā piedraudēja atsākt kodolizmēģinājumus un tāla darbības rādiusa raķešu izmēģinājumus.

Ziemeļkorejas Ārlietu ministrija ar šo brīdinājumu nāca klājā neilgi pēc Ziemeļkorejas un ASV kodolsarunu izjukšanas Zviedrijā, kas bija pirmās šādas sarunas abu valstu starpā pēc vairāk nekā septiņu mēnešu pārtraukuma.

Ziemeļkoreja pagājušajā gadā apturēja kodolizmēģinājumus un tāla darbības rādiusa raķešu izmēģinājumus, kā arī daļēji demontēja tāla darbības rādiusa raķešu poligonu.