foto: RS/MPI/Capital Pictures
Tramps sarunu ar Zelenski nodēvē par "nevainojamu"
ASV prezidents Donalds Tramps.
Pasaulē
2019. gada 11. oktobris, 10:29

Tramps sarunu ar Zelenski nodēvē par "nevainojamu"

Jauns.lv / LETA

ASV nacionālās drošības amatpersonas sūdzējušās Baltā nama juristam par prezidenta Donalda Trampa aktivitātēm saistībā ar Ukrainu gan pirms Trampa telefonsarunas ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, gan uzreiz pēc tās, vēsta laikraksts "The Washington Post".

Vismaz četras drošības amatpersonas par savām bažām informējušas Nacionālās drošības padomes juridisko padomnieku Džonu Eizenbergu, vēsta laikraksts, atsaucoties uz ASV amatpersonām un citiem cilvēkiem, kas ir pazīstami ar šo jautājumu.

ASV Pārstāvju palāta šobrīd veic impīčmenta izmeklēšanu saistībā ar iespējamu varas ļaunprātīgu izmantošanu Trampa 25.jūlija telefonsarunā ar Zelenski. Tās gaitā Tramps mēģinājis pierunāt Zelenski sniegt informāciju par viņa politiskā pretinieka Džo Baidena un viņa dēla Hantera darbību Ukrainā.

Pat pirms šīs telefonsarunas drošības amatpersonām bijušas bažas par maijā notikušo ASV vēstnieces Ukrainā atcelšanu, Trampa privātā advokāta Rūdija Džuliāni centieniem izplatīt sazvērestības teorijas par Ukrainu un norādēm, ka Tramps vēlas no Zelenska potenciāli negatīvu informāciju par Baidenu, norādīja laikraksts.

Amatpersonu satraukums vairojies pēc telefonsarunas, kuras gaitā Tramps lūdzis Zelenski pievērsties Baidena lietai kopā ar Džuliāni un ASV tieslietu ministru Bilu Bāru.

"Kad cilvēki klausījās to reālajā laikā, bija nopietnas bažas par to, kas notiek - savā ziņā skanēja trauksmes zvani," laikrakstam sacīja anonīms avots, kas ir pazīstams ar notikumiem Baltajā namā.

Augsta ranga amatpersonas, arī nacionālās drošības padomnieks Džons Boltons, saņēmušas sūdzības dažu minūšu laikā.

Tramps noliedz, ka būtu rīkojies aplami, sarunu ar Zelenski dēvējot par "nevainojamu".