foto: Ekrānuzņēmums
Publicēts VIDEO ar māsu Hačaturjanu pirmo pratināšanu pēc tēva slepkavības
Angelīna Hačaturjana sniedz liecības.
Pasaulē
2019. gada 8. oktobris, 15:40

Publicēts VIDEO ar māsu Hačaturjanu pirmo pratināšanu pēc tēva slepkavības

Jauns.lv

Publicēti pirmie kadri no Kristīnas, Angelīnas un Marijas Hačaturjanu pirmās pratināšanas viņu Maskavas dzīvoklī pēc tam, kad viņas bija nogalinājušas savu tēvu Mihailu. Meitenes stāv policistu un izmeklētāju ielenkumā, skaidrojot liktenīgās dienas notikumus.

"Mēs visas bijām pārbijušās, Kristīna pārbaudīja viņa pulsu, es gāju zvanīt ātrajai palīdzībai un izsaukt policiju," stāsta Marija, atzīstot, ka ar nazi iedūrusi tēvam pa krūtīm.

"Viņš sēdēja krēslā, un mēs ar Angelīnu piegājām no mugurpuses, viņai bija āmurs, bet man nazis," turpina Marija.

foto: Ekrānuzņēmums
Angelīna Hačaturjana sniedz liecības.

Angelīna skaidro, ka viņām bijis grūti saņemties, bet nolēmušas mēģināt un riskēt. Meitenes palūgušas vecākajai māsai, lai viņa tēvam acīs iepūš piparu gāzi. Kristīna esot mēģinājusi viņas atrunāt, bet māsas nav klausījušas.

"Es stāvēju kreisajā pusē, bet Marija labajā. Viņa veica pirmo dūrienu ar nazi, un tēvs pamodās. Tad es viņam vienu vai divas reizes iesitu ar āmuru," stāsta Angelīna.

Tēvs esot piecēlies un jautājis, kas notiek?

Angelīna atzīmēja, ka jaunākā māsa pēc uzbrukuma izsaukusi ātro palīdzību un policiju. Publicēts arī audio materiāls, kurā viena no māsām, izsaucot policiju, stādās priekšā kā Angelīna.

Lai arī zvanītāja stādījusies priekšā kā Angelīna, izmeklēšanas eksperimentā visas trīs meitenes apgalvoja, ka zvanījusi Marija. Arī radinieki atzinuši, ka tā esot Marijas balss.

Cietušās puses advokāti māsu liecībās norāda uz neatbilstībām.

2018. gada 27. jūlijā Kristīna, Angelīna un Marija nogalināja savu tēvu Mihailu. Meitenes viņu vairākkārt sadūra. Pēc tam viņas paziņoja, ka nav spējušas izturēt tēva pazemojumus. Pēcnāves psihiatriskās pārbaudes analīzes norādījušas, ka Mihailam Hačaturjanam bijušas psihiskas novirzes.

Par tēva slepkavību apsūdzētās māsas kļuvušas par karstu sarunu tematu Krievijā

gallery icon

Kā tas notika?

2018. gada 27. jūlijā 57 gadus vecais Mihails Hačaturjans tolaik vēl nepilngadīgās meitas pa vienai iesauca savā istabā, lai kārtīgi norātu par nesakārtoto dzīvokli. Bez vārdiska skandāla, tēvs meitām acīs iepūta piparu gāzi. Neilgi pēc tam, kad vīrietis bija aizmidzis, meitas viņam uzbruka ar nazi, āmuru un piparu aerosolu, atstājot nāvējošas brūces galvā, kaklā un krūtīs. Pēcāk izmeklēšanas laikā tika konstatēts, ka vīrietis miris no vairāk nekā 30 nažu dūrieniem.

Jaunietes pēc izdarītā pašas izsaukušas policiju un nekavējoties tika aizturētas.

Izmeklēšanas gaitā atklājies, ka Hačaturjans regulāri sitis savas meitas, spīdzinājis, turējis ieslēgtas un seksuāli izmantojis.

foto: AFP/Scanpix
2018. gada jūlijā trīs māsas – pusaudzes, nogalināja savu tēvu Mihailu Hačaturjanu Maskavas dzīvoklī, kamēr viņš bija aizmidzis.

Lieta ātri kļūst slavena visā Krievijā

Cilvēktiesību aktīvisti pēc izmeklēšanā atklātā iebilda, ka māsas nav noziedznieces, bet gan upuri, tomēr Krievijā nav likumu, kas aizsargātu vardarbībā ģimenē cietušos. Saskaņā ar 2017. gadā ieviestajām likuma izmaiņām, pirmreizējam likumpārkāpējam, kas Krievijā piekauj savu ģimenes locekli līdz tādam stāvoklim, ka nav nepieciešama mediķu palīdzība, draud tikai naudas sods.

Policija Krievijā pret vardarbību mājās parasti izturas kā pret “ģimenes iekšējo problēmu”.

Gan pusaudžu māte, gan kaimiņi jau iepriekš vērsušies policijā ar sūdzībām par meiteņu tēva vardarbīgo uzvedību, taču policijas rīcība neesot sekojusi.

Māte jau ilgstoši neesot dzīvojusi kopā ar vīru un meitām, bet Hačaturjans arī aizliedzi meitām ar māti sazināties.

Saskaņā ar psihiatru vērtējumu meitenes ilgstoši dzīvojušas izolācijā un cietušas no posttraumatiskā stresa sindroma.

foto: Ekrānuzņēmums
Mihails Hačaturjans ar divām meitām.

Lieta velkas lēni

Lai gan meitenes vairs neatrodas apcietinājumā, viņām ir uzlikti dažādi aizliegumi, piemēram, viņas nedrīkst runāt viena ar otru, kā arī ar presi.

Prokurori apgalvojuši, ka tēva slepkavība ir iepriekš plānota un motīvs bijis atriebība. Ja māsas tiks atzītas par vainīgām, viņām draud 20 gadu cietumsods. Taču ir cerība, ka lieta tiks traktēta kā pašaizsardzība.

Meiteņu advokāts uzsver, ka māsas bijušas nepārtraukta fiziska nozieguma upuri un tādēļ būtu jāatceļ visas pret viņām izvirzītās apsūdzības.

Cilvēktiesību aktīvisti un parastie iedzīvotāji uzsākuši parakstu vākšanu par māsu attaisnošanu.