foto: EPA/Scanpix
Talibi Pakistānā tikušies ar ASV miera sūtni
Afganistānas islāmistu nemiernieku grupējuma "Taleban" pārstāvji tiekas ar Pakistānas valdības pārstāvjiem.
Pasaulē
2019. gada 5. oktobris, 17:38

Talibi Pakistānā tikušies ar ASV miera sūtni

Jauns.lv / LETA

Afganistānas islāmistu nemiernieku grupējuma "Taleban" pārstāvji Pakistānas galvaspilsētā tikušies ar ASV miera sūtni Zalmeju Halilzadu, un tā bija pirmā pušu tikšanās kopš ASV prezidents Donalds Tramps pirms mēneša par mirušu pasludināja iespējamo miera līgumu, kas izbeigtu 18 gadus ilgušo karu Afganistānā, sestdien paziņoja talibu pārstāvis, kurš vēlējās palikt anonīms.

Viņš sniedza niecīgu informāciju par piektdien Islamabadā notikušo sanāksmi, kura piedalījās Halilzads un mullas Abdulgani Baradara vadītā talibu delegācija. Viņš ir viens no talibu kustības dibinātājiem un viens no tās ietekmīgākajiem līderiem.

ASV amatpersonas gan uzsver, ka vismaz pagaidām Islamabadā nav atsāktas miera sarunas ar talibiem, kuru režīms Afganistānā tika gāzts pēc ASV vadītā iebrukuma 2001.gadā.

Halizads Islamabadā uzturējās gandrīz visu šo nedēļu un tikās ar augsta ranga Pakistānas amatpersonām. ASV Valsts departaments tās raksturoja kā tikšanās, kas seko pagājušajā mēnesī Apvienoto Nāciju Organizācijas Ģenerālās asamblejas laikā Ņujorkā notikušajām sarunām. Viņš tikās arī ar Pakistānas premjerministru Imranu Hanu, kurš ir aicinājis atsākt miera sarunas.

Pakistānas amatpersonas norādījušas, ka sarunas ir par plašu politisko jautājumu loku saistībā ar vairāk nekā 1,5 miljoniem afgāņu, kas joprojām atrodas Pakistānā kā bēgļi.

Baradaru aizturēja Pakistānā 2010.gadā kopīgā Pakistānas un ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes operācijā pēc tam, kad viņš sāka slepenas miera sarunas ar toreizējo Afganistānas prezidentu Hamidu Karzaju. 2018.gadā viņu atbrīvoja no cietuma, lai vecinātu miera sarunas.

Pēdējā gada laikā ASV sūtnis Halilzads ir piedalījies deviņās sarunu kārtās ar talibiem. Septembra sākumā tika uzskatīts, ka miera līguma noslēgšana ir neizbēgama, bet pēc jauna vardarbības uzliesmojuma un ASV karavīra nāves Tramps pēkšņi paziņoja par sarunu izbeigšanu.

ASV vadītā iebrukumā Afganistānā neilgi pēc 2001.gada 11.septembra teroraktiem tika gāzta talibu valdība, kas bija devusi patvērumu Osamam bin Ladenam – teroristu tīkla "Al Qaeda" līderim un šo teroraktu organizētājam.

18 karadarbības gados kopš šī iebrukuma ASV karavīru skaits Afganistānā pieauga līdz 100 tūkstošiem, bet dramatiski samazinājās pēc bin Ladena nogalināšanas 2011.gadā Pakistānā.

Pašlaik Afganistānā ir palikuši apmēram 14 000 ASV karavīru. Tramps ir nosaucis par "smieklīgu" to, ka Afganistānā vēl atrodas ASV karavīri un ka šī militārā kontingenta uzturēšanai ir iztērēti miljardiem ASV dolāru.