foto: AFP/Scanpix
Pakistānas premjerministrs brīdina par iespējamu karu ar Indiju Kašmiras dēļ
Hans norādīja, ka Indijas pārvaldītajā Kašmiras daļā cilvēkus jau 50 dienas kontrolē 900 000 karavīru.
Pasaulē
2019. gada 25. septembris, 10:19

Pakistānas premjerministrs brīdina par iespējamu karu ar Indiju Kašmiras dēļ

Jauns.lv / LETA

Pakistānas premjerministrs Imrans Hans otrdien brīdinājis, ka Pakistānas un Indijas starpā var izcelties jauns karš par Kašmiru.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Spriedze Indijas un Pakistānas starpā pieaugusi kopš 5.augusta, kad Indijas valdība atcēla Kašmiras īpašo statusu un pieņēma lēmumu par štata sadalīšanu. Reģionā tika noteikta komandantstunda un atslēgti telefonu sakari un piekļuve internetam.

Kašmira ir sadalīta starp Indiju un Pakistānu, taču abas pretendē uz visu Kašmiras teritoriju. Kopš 1947.gada, kad beidzās Lielbritānijas koloniālā pārvalde, Kašmiras dēļ starp Indiju un Pakistānu izcēlušies jau divi kari.

Hans norādīja, ka Indijas pārvaldītajā Kašmiras daļā cilvēkus jau 50 dienas kontrolē 900 000 karavīru, tiek veiktas masveida aizturēšanas, slimnīcas nedarbojas un cilvēkiem liegta piekļuve medijiem.

"Astoņi miljoni cilvēku atvērtā cietumā ir kas nepieredzēts mūsu laikmetā," sacīja Hans. "Vislielākās bažas ir par to, kas notiks, kad komandantstunda tiks atcelta? Mums bail, ka ar 900 000 karavīru tur sāksies slaktiņš," viņš piebilda.

Reaģējot uz Indijas politiku Kašmirā, Pakistāna ir ierobežojusi diplomātiskās attiecības ar Indiju, apturējusi divpusējo tirdzniecību un pārrobežas satiksmi ar Indiju.

Indijas premjerministrs Narendra Modi ir aizstāvējis Kašmiras īpašā statusa atcelšanu, apgalvojot, ka mērķis ir atbrīvot reģionu no separātisma.

ASV prezidents Donalds Tramps pēc tikšanās ar Hanu izteicies, ka būtu jauki, ja Modi un Hans varētu atrisināt savas domstarpības par Kašmiru.

Hans savukārt norādīja, ka nav ieinteresēts tikties ar Indijas kolēģi.

"Diemžēl Indiju šodien pārvalda rasists," norādīja Hans. "Viņi neuzskata musulmaņus par vienlīdzīgiem pilsoņiem," piebilda Pakistānas premjers.

Arī Indijas vēstnieks ANO Sjeds Akbarudins nesen kādā intervijā ļāva noprast, ka Modi un Hana tikšanās ir mazticama.

Viņš sacīja, ka nepieciešama atbilstoša vide, lai šāds samits notiktu, bet Pakistānas izteikumi to nesekmē.

Hans nodēvēja par muļķībām Indijas armijas komandiera Bipina Ravata sacīto, ka Pakistāna ir aktivizējusi kaujinieku nometnes tās kontrolētajā Kašmiras daļā un aptuveni 500 kaujinieki ir gatavi iefiltrēties Indijā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

"Kāds tagad varētu būt labums Pakistānai sūtīt teroristus,  kad tur ir 900 000 karavīru? Viss kas notiktu, būtu represiju pastiprināšanās pret cilvēkiem Kašmirā," sacīja Hans.

Pakistānas premjerministrs arī pavēstīja, ka pēc Trampa lūguma uzņēmies vidutāja lomu starp viņu un Irānas prezidentu Hasanu Ruhani. Plašāk Hans nepaskaidroja, bet sacīja, ka pirmdien runājis ar Ruhani.

"Mēs darām, ko varam," sacīja Hans.