foto: REUTERS/SCANPIX
14 gadu veca meitene Kenijā izdara pašnāvību, jo skolā publiski kaunināta par menstruāciju sākšanos
Pasaulē
2019. gada 11. septembris, 15:20

14 gadu veca meitene Kenijā izdara pašnāvību, jo skolā publiski kaunināta par menstruāciju sākšanos

Jauns.lv

Kāda skolniece Kenijā izdarījusi pašnāvību, jo skolā viņa apsmieta par to, ka viņai sākušās menstruācijas, bet uz viņas drēbēm palikuši redzami asins traipi, ziņo raidorganizācija BBC.

14 gadus vecās meitenes māte atklājusi, ka viņas meita esot pakārusies, jo skolotāja viņu publiski kauninājusi, ziņo vietējie Kenijas mediji. Skolotāja meiteni nosaukusi par "netīru", jo uz viņas skolas uniformas parādījušies asins traipi, kā arī pavēlējusi doties prom no klases.

Kenijā 2017.gadā pieņemts likums, kas paredz, ka visām skolniecēm vajadzētu būt pieejamām bezmaksas higiēniskajām paketēm.

"Viņai nebija nekā, ko varētu izmantot kā ieliktnīti. Kad viņas drēbes sasmērējās ar asinīm, viņai lika pamest klasi un stāvēt ārā," atklājusi meitenes mamma.

Viņa pārnākusi mājās un izstāstījusi mammai par notikušo. Vēlāk meitene pateikusi mammai, ka iet pēc ūdens, taču izdarījusi pašnāvību.

Otrdien pie skolas, kas atrodas Kenijas galvaspilsētas Nairobi rietumu daļā, pašnāvību izdarījušās meitenes vecāki kopā ar vēl citiem skolēnu vecākiem uzsākuši protestu. Policija izmantojusi pat asaru gāzi, lai izkliedētu apmēram 200 cilvēku lielo vecāku pūli. Protesta laikā arestēti pieci cilvēki.

Kopš notikušā skola ir slēgta. Izglītības iestādes direktore atteikusies komentēt notikušo.

Kenijā, līdzīgi kā citās nabadzīgās valstīs, jaunas meitenes nevar atļauties iegādāties higiēnas produktus, tai skaitā, higiēnas paketes un tamponus.

Apvienoto Nāciju ziņojumā 2014.gadā vēstīts, ka katra 10 meitene Subsahāras Āfrikā menstruāciju laikā nav devusies uz skolu.