foto: REUTERS/SCANPIX
Britu Karalisko gaisa spēku pilotiem beidzot atļauj audzēt bārdu
Lai princis Harijs savās kāzās varētu vilkt virsnieka mundieri, nenodzenot bārdu, viņam vajadzēja karalienes atļauju.
2019. gada 25. augusts, 07:01

Britu Karalisko gaisa spēku pilotiem beidzot atļauj audzēt bārdu

Kas Jauns Avīze

No 1. septembra Lielbritānijas Karalisko kara gaisa spēku piloti drīkstēs audzēt bārdu. Kungu vaigu rotai saskaņā ar reglamentu jābūt “kārtīgai un akurāti apcirptai”.

Aizsardzības ministrijas pārstāvis BBC norāda, ka nekoptas un plušķainas bārdas nebūs atļautas, gaisa spēkos ir jāievēro augsti ārējā izskata standarti. Agrāk kara lidotājiem bārdas bija aizliegtas praktisku iemeslu dēļ. Bārda var traucēt skābekļa maskai, bet elpošanas aparātam ir cieši jāpieguļ sejas ādai. Tomēr tagadējās skābekļa maskas ir labi savietojamas arī ar bārdu.

Kanādas Saimona Freizera universitāte pat veikusi pētījumu, ievietojot bārdaiņus barokamerās, kur gaisa spiediens atbilda 3000 līdz 6000 metriem virs jūras līmeņa. Dalībniekus sadalīja trīs grupās – īsi rugāji, vidēja bārda un līdz 40 centimetriem. Eksperimenta laikā nevienam maska nenokrita un no gaisa trūkuma cietušo nebija.

Jaunais lēmums ļaušot noturēt personālu un piesaistīt jaunas rezerves. Tomēr sauszemes spēkos bārdas joprojām ir aizliegtas, kājniekiem ir atļautas vienīgi ūsas. Izņēmums ir reliģiski iemesli (bārdas svarīgas ir sikhiem) un ar ārsta atļauju, arī īpašos gadījumos, piemēram, slepenās operācijās ienaidnieka aizmugurē. Kara flotē bārdu var audzēt ar komandiera atļauju un pierādot tādu nepieciešamību.
Pat princis Harijs nevar darīt kā grib. Pērn savās kāzās viņš vēlējās vilkt kavalērijas virsnieka mundieri, nenodzenot bārdu. Lai to saglabātu, princis saņēma atļauju no virspavēlnieces – karalienes Elizabetes II.

Bez īpašiem ierobežojumiem bārda ir atļauta Beļģijas, Austrijas un Irānas armijās, ar īpašu atļauju Pakistānā un Izraēlā. Arī Latvijas armijā ir atļauta solīdi kopta, plāna bārda, ūsas – no deguna kaktiņiem līdzi lūpu kaktiņiem. Gaisa spēkos bārda lielākoties ir aizliegta, ASV un Indijā izņēmums ir sikhiem.