foto: ekrānuzņēmums no video
Izgudrotāji Japānā vēlas cilvēkiem atgriezt asti, kas zaudēta evolūcijas ceļā
2019. gada 13. augusts, 16:08

Izgudrotāji Japānā vēlas cilvēkiem atgriezt asti, kas zaudēta evolūcijas ceļā

Jauns.lv

Evolūcijas ceļā cilvēki ir attīstījušies daudzējādā ziņā - esam guvuši spēju pārvietoties uz divām kājām, kā arī nopelnījuši saprātīgāko būtņu uz Zemes titulu. Tomēr ir kāda ķermeņa daļa, kuru cilvēki attīstības ceļā ir zaudējuši - aste. Zinātnieku komanda Keio Universitātē Tokijā izstrādājusi robotizētu asti, kas, viņuprāt, cilvēkiem varētu palīdzēt risināt līdzsvara problēmas, ziņo "NBC News".

Pētnieki apgalvo, ka aste varētu palīdzēt cilvēkiem ar līdzsvara problēmām, kā arī nodrošināt papildu drošības rezervi būvniekiem un citiem strādniekiem, kuri strādā nedrošā vai fiziski smagā vidē.

Robotaste, kas jūlijā tika prezentēta konferencē Losandželosā, no malas izskatās gluži kā dinozauriem. Taču pētnieki uzsver, ka aste domāta nevis izskatam, bet cilvēku fizisko spēju palielināšanai. “Dažās situācijās mūsu ķermenim var pietrūkt spējas atbalstīt vai līdzsvarot mūs,” "NBC News" pastāstīja izgudrotāju komandas loceklis un universitātes absolvents Juniči Nabešima. “Lai gan cilvēkiem nav funkcionējošas astes kā citiem dzīvniekiem, mēs redzam tās potenciālu cilvēka ķermeņa funkciju uzlabošanā.”

Nabešima stāsta, ka robotastes modelis radīts, balstoties nevis uz primātu vai citu zīdītāju astes anatomiju, bet gan uz jūraszirdziņa asti, kuras skriemeļi piešķir tai īpašu spēku. Astes prototips, kas tiek dēvēts par "arku" ("arque"), ir izgatavots no mākslīgu skriemeļu virknes, un to darbina ar mākslīgiem muskuļiem – stratēģiski novietotiem gaisa pūšļiem, kas izplešas un saraujas, reaģējot uz saspiestu gaisu, kas caur šļaukām tiek padots aparātam.

Robotizētās astes prezentācijas video redzams, ka tā pozitīvi ietekmē balansu. Kad cilvēks noliecas, tā saritinās gluži kā kaķim. Kad persona atkal pieceļas, aste nolaižas. Sasveroties pa labi, aste aizšūpojas uz kreiso pusi.

Asti varētu izmantot arī līdzsvara izjaukšanai — piemēram, lai virtuālajām realitātes spēlēm piešķirtu papildu reālismu. Tas redzams arī video - cilvēks ar asti, virtuālās realitātes sejas masku un kontroles pulti spēlē spēli, astei šūpojoties apkārt un traucējot tās valkātājam noturēt līdzsvaru.

Protams, robotizēto asti tās savdabīgā un neparocīgā izskata dēļ publiski valkāt uzdrošinātos tikai savdabīga izskata cienītāji. Tomēr, kā stāsta Ilinoisas Universitātes bioinženierijas profesors Džeimss Petons, viņš redz izgudrojumā lielu potenciālu. 

Tēmas