foto: AP/Scanpix
Boriss Džonsons stājas Lielbritānijas premjerministra amatā
Pasaulē
2019. gada 24. jūlijs, 18:28

Boriss Džonsons stājas Lielbritānijas premjerministra amatā

Jauns.lv / LETA

Lielbritānijas karaliene Elizabete II uzticējusi valdības vadīšanu Borisam Džonsonam, kurš šodien nomainījis premjerministra amatā Terēzu Meju.

Bekingemas pils publicējusi fotogrāfiju, kurā Džonsons redzams sarokojamies ar karalieni.

Džonsons uzvarēja Lielbritānijas Konservatīvās partijas līdera vēlēšanās, kas nozīmē automātisku kļūšanu par Lielbritānijas premjerministru.

Džonsons pēc stāšanās premjerministra amatā solīja "bez jebkādiem ja vai bet" īstenot breksitu līdz 31.oktobrim un pierādīt, ka visi tie, kas šaubās un paredz drūmus scenārijus, kļūdās.

Stāvot pie premjera rezidences Dauningstrītā, Džonsons paziņoja, ka panāks jaunu vienošanos ar Eiropas Savienību (ES).

"Mēs uztaisīsim jaunu līgumu. Labāku līgumu, kas palielinās breksita iespējas," sacīja Lielbritānijas jaunais premjerministrs, kurš bija breksita kampaņas seja pirms 2016.gada referenduma, kurā vairākums britu nobalsoja par valsts izstāšanos no ES.

Džonsons uzsvēra, ka britu vēlētāju lēmums ir jārespektē, un pauda pārliecību, ka 99 dienu laikā viņam izdosies panākt progresu.

"Britu tauta ir gana ilgi gaidījusi," viņš piebilda.

Aptuveni 12 minūšu garajā runā Džonsons nāca klajā arī ar vairākiem paziņojumiem par iekšpolitiku.

"Es uzņemšos personisku atbildību par izmaiņām, ko gribu redzēt," sacīja Džonsons.

Viņš arī aicināja neņemt vērā Īrijas robežas pagaidu risinājumu.

Pagaidu risinājuma mērķis ir novērst robežkontroles atjaunošanu uz robežas starp Īriju un Ziemeļīriju, kas pēc breksita kļūs par ES ārējo robežu.

Tas paredz, ka Lielbritānija sākotnēji paliek muitas ūnijā ar ES, bet Ziemeļīrijai papildus paliek saistoši daļa no bloka iekšējā tirgus noteikumiem, kamēr Londona un Brisele nav atradušas labāku risinājumu.

Džonsons uzskata, ka pagaidu risinājums apdraud Apvienotās Karalistes vienotību un tas būtu jāizsvītro no breksita vienošanās.

"Ja kaut kas ir mazinājis uzņēmumu uzticību, tad tie nav lēmumi, ko esam pieņēmuši - tā ir mūsu atteikšanās pieņemt lēmumus," sacīja Džonsons.

foto: AFP/Scanpix