foto: REUTERS/SCANPIX
NATO ģenerālsekretāra vietnieka amatā pirmo reizi iecelts bijušā austrumu bloka pārstāvis
Pasaulē
2019. gada 17. jūlijs, 22:11

NATO ģenerālsekretāra vietnieka amatā pirmo reizi iecelts bijušā austrumu bloka pārstāvis

Jauns.lv / LETA

NATO trešdien alianses ģenerālsekretāra vietnieka amatā iecēlusi bijušo Rumānijas ārlietu ministru Mirču Džoanu, kas kļūs par pirmo bijušā austrumu bloka pārstāvi tik augstā alianses amatā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Džoana NATO ģenerālsekretāra Jensa Stoltenberga vietnieka pienākumus sāks pildīt oktobrī, šajā amatā nomainot ASV pārstāvi Rouzu Gotemilleri.

Kaut arī ģenerālsekretāra vietnieka loma nav tik ietekmīga kā ģenerālsekretāram, tas, ka šajā Rietumu militārās alianses amatā iecelts pārstāvis no valsts, kas savulaik atradās "dzelzs priekškara" otrā pusē, militārajai savienībai ir svarīga robežzīme.

"Esmu priecīgs paziņot par Mirčas Džoanas iecelšanu par nākamo ģenerālsekretāra vietnieku. Viņš ir dedzīgs transatlantisko saišu aizstāvis, un šajā amatā nāk ar ievērojamu valstsvīra un diplomāta pieredzi," sacīja Stoltenbergs.

Džoana 2000.gadu sākumā bija Rumānijas ārlietu ministrs, bet 2009.gadā, pietrūkstot vien nelielam balsu skaitam, zaudēja prezidenta vēlēšanās.

Kā tviterī apliecināja Džoana, viņš ir "patiesi pagodināts, ka var būt pirmais rumānis, kas tiek iecelts šajā svarīgajā amatā".

Tēmas