foto: ZUMAPRESS.com
Zelenskis atceļ militāro parādi Neatkarības dienā un no ietaupītajiem miljoniem prēmēs kareivjus
Zelenskis atcēlis Ukrainas Neatkarības dienas militāro parādi.
2019. gada 10. jūlijs, 19:07

Zelenskis atceļ militāro parādi Neatkarības dienā un no ietaupītajiem miljoniem prēmēs kareivjus

Jauns.lv / LETA

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis nolēmis 24.augustā nerīkot militāro parādi par godu valsts neatkarības dienai, un ietaupītos līdzekļus viņš piedāvājis izmaksāt karavīriem kā prēmiju.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Ierasti 24.augustā mēs rīkojam militāro parādi. Tā ir pompoza un noteikti ne lēta. Man šķiet, ka šogad labāk šo naudu piešķirt mūsu varoņiem," videouzrunā sacīja Zelenskis.

"Mēs izlēmām piešķirt 300 miljonus grivnu (8,7 miljonus eiro) visu mūsu karavīru prēmijām," paziņoja Ukrainas prezidents.

Vienlaikus Zelenskis piebilda, ka Neatkarības dienu Ukrainā svinēs, bet tai "būs jauns formāts".

Pirmo reizi Ukrainas Neatkarības dienas parāde notika 1991.gadā. Tomēr tā nav kļuvusi par tradīciju, un parāde nav notikusi katru gadu. taču pēdējos piecus gadus Neatkarības dienas parāde Kijevā norisinājās.

Pērn Ukrainas Aizsardzības ministrija nepubliskoja precīzas parādes izmaksas.

Sociālās saziņas vietnēs reakcija uz Zelenska lēmumu ir dažāda.

"Beidzot veselīga pieeja militārajai parādei kara laikā. Tas ir labākais lēmums," prezidenta videouzrunu komentējis kāds skatītājs.

"Ģeniāla ideja! Tāds prezidents mums ir vajadzīgs, neizmet naudu vējā, bet tērē to cilvēkiem noderīgām lietām," rakstījis kāds cits komentētājs.

Bijušais Ukrainas prezidents Petro Porošenko gan bija kritiskāks par sava pēcteča ideju.

"Militārā parāde ir ne tikai laiks un notikums, kad armija atskaitās tautai par ceļu, ko tā nogājusi kopš pagājušās parādes pirms gada, bet tas ir arī notikums, kad tautai ir iespēja parādīt godu un cieņu savai armijai," norādījis Porošenko.

"Militārā parāde ir iespēja mums, pilsoņiem, pateikties karavīriem par neatkarību," savukārt atzinis Ukrainas Nacionālās piemiņas institūta direktors Volodimirs Vjatrovičs, uzsverot, ka ir jābūt lepniem, ka "mēs nosargājām neatkarību pret vienu no spēcīgākajām armijām".

Ukrainas parlamenta pirmā vicespīkere Irina Heraščenko "Facebook" ierakstā parādes atcelšanu nodēvējusi par "treknu stratēģisku mīnusu". "Šī parāde ir vajadzīga pilsoņiem - redzēt, kā mainās Ukrainas armija, kā vairojas spēks un jauda, kā tā modernizējas. Šī parāde ir vajadzīga karavīriem - ar lepnumu doties pa valsts galveno prospektu un parādīt sparu," viņa paskaidroja savu viedokli.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās