foto: EPA/Scanpix
Aktīvisti: Ķīna likvidē Ziemeļkorejas pārbēdzēju maršrutus un drošās mājas
Robežsargs Ziemeļkorejā.
2019. gada 21. jūnijs, 11:29

Aktīvisti: Ķīna likvidē Ziemeļkorejas pārbēdzēju maršrutus un drošās mājas

Jauns.lv / LETA

Ķīna likvidē tās teritorijā esošu slepenu maršrutu un drošu māju tīklu, ko izmanto Ziemeļkorejas iedzīvotāji, lai bēgtu no cietsirdīgā Kima Čenuna režīma.

Trauksmi par to cēluši aktīvisti un organizācijas, kas palīdz Ziemeļkorejas pārbēdzējiem, paziņojot, ka Ķīna arvien plašāk likvidē drošās mājas un pēdējā laikā aizturēti vairāki ziemeļkorejieši.

Tīklu izveidoja korejiešu mācītāji, kurus iedvesmoja pazemes dzelzceļš, ko laika posmā no 18.gadsimta beigām līdz ASV Pilsoņu kara sākumam 1861.gadā izmantoja verdzībā esošie afroamerikāņi, lai nokļūtu štatos, kur nebija verdzības.

Pēdējā laikā tiek aizturēti arvien vairāk pārbēdzēju, sacīja grupas "Tūlītēja rīcība un vienotība cilvēktiesībām" prezidents un pārbēdzējs Dži Sonho. Šī grupa cenšas uzlabot cilvēktiesību situāciju Ziemeļkorejā.

"Šķiet, ka ir piecas līdz septiņas aizturēšanas mēnesī. Bēgļi pārvietojas grupā, kas nozīmē, ka mēnesī tiek aizturēti līdz 20-30 cilvēkiem," viņš klāstīja.

Ziņu aģentūra "Reuters", atsaucoties uz aktīvistu grupām un ģimenes locekļiem, vēstīja, ka reidos Ķīnā kopš aprīļa vidus aizturēti vismaz 30 ziemeļkorejiešu pārbēdzēju.

Lielākā daļa ziemeļkorejiešu, kas bēg pār ziemeļu robežu uz Ķīnu, mēģina nonākt Dienvidkorejā, lai veidotu labāku dzīvi prom no režīma, kas stingri kontrolē katru viņu dzīves aspektu.

Ķīna ir cieša Ziemeļkorejas sabiedrotā un neatzīst tās pārbēdzējus par bēgļiem, bet gan nelegāliem ekonomiskajiem imigrantiem. Saskaņā ar abu valstu līgumu tādi pārbēdzēji ar varu tiek izraidīti atpakaļ uz Ziemeļkoreju.

Pēc nogādāšanas atpakaļ Ziemeļkorejā pārbēdzējiem draud iespējama spīdzināšana, seksuāla vardarbība, smags darbs, ieslodzīšana politiskajās vai pāraudzināšanas nometnēs, vai pat nāvessods, paziņojuši aktīvisti.