foto: AFP/Scanpix
Francijā tiesās grupu, kas īstenoja pret imigrantiem vērstu blokādi uz robežas ar Itāliju
Grupējums "Generation Identitaire" patvaļīgi sarīkoja vairākas patruļas kalnos Francijas dienvidaustrumos.
Pasaulē
2019. gada 3. jūnijs, 19:16

Francijā tiesās grupu, kas īstenoja pret imigrantiem vērstu blokādi uz robežas ar Itāliju

Jauns.lv / LETA

Francijas pret imigrantiem noskaņotā grupa "Generation Identitaire" ("Paaudzes identitāte") un trīs tās biedri nākamajā mēnesī stāsies tiesas priekšā par Alpos izvietotajām blokādēm, lai apturētu imigrantu plūsmu pār robežu no Itālijas, pirmdien paziņoja prokuratūra.

Pērn pavasarī galēji labējais "Generation Identitaire" patvaļīgi sarīkoja vairākas patruļas kalnos Francijas dienvidaustrumos, lai pārtvertu imigrantus.

Viņu misijas "Eiropas aizstāvībai" ietvēra tīklus atsevišķos Francijas un Itālijas robežas posmos, kā arī patruļas uz Alpu ceļiem.

Grupas biedri nereti stājās pretī aktīvistiem, kas piedāvāja palīdzēt cilvēkiem šķērsot sniegotās pārejas. Daži aktīvisti vēlāk tika notiesāti par palīdzību imigrantiem iekļūt valstī.

Vienā no tādām konfrontācijām apmēram simt aktīvistu pavadīja apmēram 20 imigrantu, kurus 2018.gada 21.aprīlī apturēja pret imigrantiem noskaņota blokāde.

Vairākus aktīvistus vēlāk notiesāja par nelikumīgu palīdzību imigrantiem nokļūt Francijā, bet sprieduma kritiķi uzstāja, ka viņi tiek sodīti par "solidaritātes noziegumiem".

Prokuratūra Francijas dienvidaustrumu pilsētā Gapā paziņoja, ka "Generation Identitaire" tagad tiks apsūdzēta par darbībām, kas radīja iespaidu, ka grupa veic oficiālu sabiedrisko dienestu.

Grupas prezidentam Klemānam Gandelīnam un preses pārstāvim Romēnam Espino, kā arī trešajam grupas biedram, kurš piedalījās patruļās, draud līdz vienam gadam ilgs cietumsods un naudas sods līdz 15 000 eiro.

Pērn viņi paziņoja, ka kampaņa atbilst Francijas likumiem, kas ļauj civiliedzīvotājiem aizturēt personas, kas pastrādā noziegumus.

"Generation Identitaire" apgalvoja, ka policijai nodevusi četrus nelegālos imigrantus un sniegusi informāciju, kas ļāvusi aizturēt vēl septiņus. Šogad grupas darbība Alpos nav atjaunota.

Francija pērn augustā pastiprināja patvēruma un imigrācijas likumus, reaģējot uz lielo imigrantu plūsmu, ar kuru Eiropa saskaras kopš 2015.gada.

Valdība paziņojusi, ka jaunie noteikumi paātrina patvēruma lūgumu izskatīšanu, vienlaikus nodrošinot "kontrolētu imigrāciju", bet kritiķi uzstāj, ka tie ierobežo imigrantu ierašanos valstī un palielina iespējas, ka viņus nosūtīs atpakaļ uz kara un ekonomikas problēmu novājinātām valstīm.