foto: AP/Scanpix
Izraēlā pēc parlamenta atlaišanas pieaug atbalsts Netanjahu partijai
Pieaudzis atbalsts premjerministra Benjamina Netanjahu konservatīvajai partijai "Likud".
Pasaulē
2019. gada 31. maijs, 16:25

Izraēlā pēc parlamenta atlaišanas pieaug atbalsts Netanjahu partijai

Jauns.lv / LETA

Izraēlā pieaudzis atbalsts premjerministra Benjamina Netanjahu konservatīvajai partijai "Likud" pēc tam, kad pēc parlamenta atlaišanas tika izsludinātas ārkārtas vēlēšanas, liecina piektdien publicēti aptaujas rezultāti.

Saskaņā ar aptaujas rezultātiem, ja vēlēšanas notiktu šobrīd, "Likud" saņemtu 35 līdz 37 mandātus Knesetā, bet Benija Ganca vadītajai opozīcijā esošajai centriskajai partijai "Zilais un baltais" būtu 33 līdz 34 mandāti.

Aprīlī notikušajās parlamenta vēlēšanās gan "Likud", gan "Zilais un baltais" ieguva pa 35 no 120 parlamenta deputātu vietām. Tomēr valdības veidošana tika uzticēta Netanjahu, jo labējās partijas kopumā ieguva lielāku vēlētāju atbalstu.

foto: AP/Scanpix
Pieaudzis atbalsts premjerministra Benjamina Netanjahu konservatīvajai partijai "Likud".

Izraēlas televīzijas un ziņu vietnes "Maariv" publiskotie aptaujas rezultāti rāda, ka labējā sekulārā partija "Yisrael Beitenu", kuru vada bijušais aizsardzības ministrs Avigdors Lībermans, varētu palielināt vietu skaitu parlamentā no pašreizējām piecām līdz astoņām vai deviņām.

Izraēlas parlamenta deputāti trešdienas vakarā nobalsoja par parlamenta atlaišanu pēc tam, kad Netanjahu noteiktajā termiņā neizdevās izveidot valdības koalīciju. Tas nozīmē, ka Izraēlā gaidāmas otrās parlamenta vēlēšanas nepilnu sešu mēnešu laikā.

Lielākais šķērslis valdības koalīcijas veidošanas sarunās bija Lībermana virzītie grozījumi obligātā karadienesta iesaukuma kārtībā. Pašlaik daudzi ultraortodoksālie semināra studenti izvairās no dienesta, kas valstī ir obligāts.

Ultraortodoksālās partijas stingri iebilst pret likumprojektu, kas jau pieņemts pirmajā lasījumā, bet Lībermans uzstāja, ka jaunajai valdībai tas jāpieņem bez grozījumiem.

Parlamenta ārkārtas vēlēšanas Izraēlā gaidāmas 17.septembrī.

Tēmas