foto: Xinhua/Sipa USA/ Vida Press
No santehniķa līdz baņķierim ar dziedoņa dvēseli - kas īsti ir jaunais Lietuvas prezidents Gitans Nausēda
12. jūlijā Viļņā Lietuvas prezidenta amatu uzņemsies baņķieris Gitans Nausēda, kas māk ne tikai naudu skaitīt, bet arī jautri uzdziedāt.
Pasaulē
2019. gada 28. maijs, 06:01

No santehniķa līdz baņķierim ar dziedoņa dvēseli - kas īsti ir jaunais Lietuvas prezidents Gitans Nausēda

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Lietuva svētdien tikusi pie jauna prezidenta – Gitana Nausēdas (55), kurš Latvijā nav īpaši pazīstams. Izņemot baņķieru aprinda, kur Nausēdu zina labi. Mūsu kaimiņzemē viņš ir visnotaļ populārs, un daļa lietuviešu viņu par savu prezidentu gribēja redzēt jau pirms 10 gadiem Daļas Grībauskaites vietā.

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda darbā un privātajā dzīvē

gallery icon
40

Tagad viņš tik tiešām stāsies Grībauskaites vietā, bet nu jau ne kā konkurents, - kā tautas ievēlēts prezidents. Desmit gadu Lietuvu vadījusi par dzelzs lēdiju dēvētā Grībauskaite. Pēc visa spriežot, Nausēda nebūs sauss “ciparu kalps”, kurš operēs tikai ar finanšu tabulām un gudrām ekonomiskām prātulām. Līdz šim viņš izcēlies ne tikai kā ekonomikas apskatnieks Lietuvas televīzijas raidījumos, bet arī kā vīrs ar skanīgu balsi, jo izpildījis gan repu un tautas dainas, gan arī ģitāras pavadījumā dziedājis autordziesmas. Savukārt kādā TV raidījumā viņš pamanījies ar raidījuma vadītāju saderēt, kurš ātrāk izdzers ūdensglāzi. Un uzvarēja… tāpat kā prezidenta vēlēšanās, ar pārliecinošām 65,86% vēlētāju balsīm.

Popularitāti gūst nevis banālos šovos, bet gan gudrās diskusijās

foto: Vida Press
Jaunais Lietuvas prezidents Gitans Nausēda ar sievu Diānu svin uzvaru.

Tā kā Nausēda ir ekonomists un bez īpašas politiskas pieredzes, arī viņa retorika būs daudz piezemētāka nekā priekšgājējai. Sevišķi jau attiecībās ar austrumu kaimiņvalstīm. Domājams, ka Nausēdas politika būs daudz pragmatiskāka, uz ekonomiskiem apsvērumiem balstīta, un diez vai viņš atļausies Krieviju nosaukt par “teroristisku valsti”, kā to izdarīja Grībauskaite. Tāpat arī sarunās ar Baltkrieviju, kur pašlaik Lietuva izsaka striktu neapmierinātību ar baltkrievu vēlmi būvēt atomelektrostacijas tiešā robežas tuvumā, primārās nebūs vis zaļo emocijas, bet gan ekonomiskie apsvērumi.

Daudzus gadus Nausēda popularitāti mūsu kaimiņvalstī izpelnījies ar saviem nosvērtajiem, visnotaļ pamatotiem un gudriem ekonomiskā stāvokļa vērtējumiem, kurus viņš aptuveni desmit gadus sniedza plašsaziņas līdzekļos, īpaši televīzijās. Tas liecina, ka cilvēks popularitāti tautā var gūt ne tikai banālos TV šovos, bet arī nopietnās televīzijas diskusijās par ekonomikas jautājumiem. Droši vien dāmu simpātijas Nausēda iekaroja arī ar savu vizuālo izskatu, turklāt viņš ir garš - 1,92m.

Līdz šim vienīgā politiskā pieredze Nausēdam bija pirms vairāk nekā 15 gadiem, kad viņš iesaistījās toreizējā prezidenta Valda Adamkus priekšvēlēšanu kampaņā. Toreiz Adamkus uzvarēja, bet Nausēda kļuva par viņa padomnieku ekonomikas jautājumos. Tad arī sākās Nausēdas popularitātes kāpums. Pēc Adamkus prezidentūras socioloģiskās aptaujas liecināja, ka Nausēda ir viena no četrām personībām, kuru lietuvieši gribētu redzēt par savu prezidentu.

“Baltās apkaklītes” paraugbērns

Mazsvarīgi nav arī fakts, ka Nausēda nav saistīts ar partijām (šajās prezidenta vēlēšanās viņš startēja kā neatkarīgais kandidāts – viņš pats sevi izvirzīja šim augstajam amatam). Tāpat viņš nav iejaukts nekādos skandālos. Viens skandāliņš gan bija: 2004.-2007. gadā vides aizstāvji viņu vainoja par ģimenes mājas būvi Paviļņas reģionālajā parkā, kuram ir īpašs vides aizsardzības režīms un kurā nav atļauta nekāda celtniecība (Paviļņa ir kaut kas līdzīgs Rīgas Mežaparkam, kas savulaik tika veidots kā “zaļā pilsēta”). Lieta nonāca līdz pat Lietuvas Augstākajai tiesai, kura beigās nosprieda, ka Nausēda būvējies likumīgi. Viss pārējais Nausēdas dzīves gājums atgādina paraugbērna un veiksmīga “baltās apkaklītes” biogrāfiju.

Gitans Nausēda dzimis Klaipēdā 1964. gada 19. maijā celulozes kombināta inženiera un matemātikas skolotājas ģimenē. 1982. gadā ar otro piegājienu iestājies Viļņas Universitātes Rūpniecības un Ekonomikas fakultātē. Pēc valsts neatkarības atgūšanas kāpis pa karjeras kāpnēm, ne īpaši strauji, bet pārliecinoši. Bijis Ekonomikas un privatizācijas institūta vecākais pētnieks, Nacionālā cenu un konkurences dienesta Finanšu tirgus daļas vadītājs, Lietuvas Bankas Komercbanku uzraudzības departamenta metodoloģijas un analīzes daļas vadītāja vietnieks, Lietuvas Bankas Monetārās politikas departamenta direktors, Lietuvas Bankas valdes loceklis un “Vilniaus bankas” valdes priekšsēdētāja padomnieks. Pēdējos desmit gadus - līdz iesaistei prezidenta vēlēšanu kampaņā - strādājis par SEB bankas prezidenta padomnieku, finanšu analītiķi.

Bērnībā bijis teju vai paraugbērns. Mācījies visparastākajā Klaipēdas vidusskolā, apmeklējis vietējo mūzikas skolu un dziedājis zēnu korī. Vasaras brīvlaikos dzīvojis pie vecmāmiņas un vectētiņa laukos – Tauraģes rajonā. Pēc vidusskolas beigšanas un pirmā neveiksmīgā mēģinājuma iestāties augstskolā nav vis sēdējis vecākiem uz kakla, bet gan sācis strādāt par santehniķi Klaipēdas aptiekās.

Bez dzimtās lietuviešu valodas pārvalda vēl trīs svešvalodas – krievu, angļu un vācu. 1990. gadā apprecējies ar inženieri Diānu Nepaiti un audzina divas meitas. Arī hobiji nav diez ko eksotiski – šahs, grāmatu, lasīšana, dziedāšana un sports.

Jālepojas ar Lietuvas lielkņazisti

Lietuvā prezidents vairāk nosaka ārpolitikas virzienu (iekšzemes politika ir atstāta parlamenta – Seima ziņā). Atšķirībā no Latvijas, Lietuvā prezidentam lielāka teikšana ir ārpolitikā, jo viņš ir ne tikai valsts “vizītkarte”, bet kopā ar valdību arī nosaka galvenos ārpolitikas virzienus. Tāpēc šobrīd galvenā uzmanība tiek pievērsta tam, kādas tad būs Nausēda ārpolitiskās nostādnes.

Pēc visa spriežot, tās nemainīsies. Nausēda jau formulējis, ka Lietuvas galvenie ārpolitikas stūrakmeņi būs Eiropas Savienība, NATO un sadarbība ar ASV. Pirmā viņa ārzemju vizīte paredzēta uz Poliju, jo ar to taču saista sena vēsture – Lietuvas-Polijas lielkņaziste. Nausēda arī pašreizējo Lietuvas Republiku saista ar kādreiz diženo karaļvalsti:

“Mēs visi, neatkarīgi no tā, vai sevi uzskatām par lietuviešiem, poļiem vai kādas citas tautas pārstāvjiem, esam cienīgi Lietuvas lielkņazistes mantinieki, kas vēlāk kļuva par vienotu organismu kopā ar Polijas karalisti. Mums ir pamats ar to lepoties”. Kā jau īstens savas tautas priekšstāvis, Nausēda apsolījis, ka galvenais viņa rūpju objekts būs Lietuvas tauta: “Ceru, ka mums kopā ar pārējiem valsts orgāniem izdosies atrast risinājumus vienam mērķim – lai Lietuvā būtu labāk dzīvot, lai Lietuvā par sevi pārliecinātāks justos ikviens, lai Lietuvā vairāk būtu vairāk līdzcietības un mazāk ņirgāšanās, lai brīnišķīgi kopā sadzīvotu jaunais un vecais, turīgs un mazāk turīgs, nomales iedzīvotājs un pilsētnieks, centra iedzīvotājs”.

Jaunais Lietuvas prezidents: “Ar Krievijas agresiju nedrīkst samierināties”

Vienlaikus ārpolitikas kursa maiņa nav sagaidāma, vienīgi retorika varētu būt mazāk asa. Tā Nausēda paziņojis, ka nedaudz mainītu retoriku pret Krieviju, lai gan nopietnas izmaiņas varot gaidīt vien tad, ja Krievijai mainīs savu uzvedību attiecībās ar Ukrainu: “Es vēlētos būt diplomātisks un izmantot leksiku, kas varētu nedaudz atšķirties no tās leksikas, kuru izmantojām iepriekš". Vienlaikus viņš teica, ka Krievijas rīcību Ukrainā uzskata par agresiju pret kaimiņvalsti: “Ar to samierināties nedrīkst”.

Tāpat viņš jau priekšvēlēšanu kampaņā teica, ka visiem neglaudīs pa spalvai: “Nebūt nenozīmē, ka sava amata termiņa laikā pieņemšu tikai populārus lēmumus, populistiskus lēmumus, nekādā gadījumā. Es uzskatu, ka prezidentam jāpieņem tādi lēmumi, par kuriem ir pilnīga pārliecība pēc konsultācijām ar viskvalificētākajiem speciālistiem”.

Dziedošais prezidents

Katrā ziņā mūsu dienvidu kaimiņzeme tikusi pie prezidenta, kuru tik vienkārši neapklusināsi. Ja viņam neļaus runāt, tad viņš uzdziedās, kā liecina internetā atrodamie videoklipi: Tautas sapulcē viņš var nodziedāt senu tautas dainu:

Arī dziesminieku saietos viņš būs gaidīts viesis:

Tāpat arī diskotēkās kopā ar jauniešiem norepot kādu populāru elektroniskās mūzikas gabalu viņam nav par grūtu.

Un ūdeni mutē viņš nebūs ieņēmis. Viņš to vienā rāvienā izdzers, pat ātrāk nekā gados jaunākais TV šovmenis, kurš uz mutes nav kritis: