foto: AFP/Scanpix
Šodien balso vēl 21 valsts jeb lielākā daļa Eiropas Savienības
Vēlēšanu iecirknis Francijā.
2019. gada 26. maijs, 09:27

Šodien balso vēl 21 valsts jeb lielākā daļa Eiropas Savienības

Jauns.lv / LETA

Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas šodien notiek 21 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstī.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

EP vēlēšanas svētdien notiek Austrijā, Beļģijā, Bulgārijā, Dānijā, Francijā, Grieķijā, Horvātijā, Kiprā, Igaunijā, Itālijā, Lietuvā, Luksemburgā, Polijā, Portugālē, Rumānijā, Slovēnijā, Somijā, Spānijā, Ungārijā, Vācijā un Zviedrijā.

Savukārt sestdien savus pārstāvjus EP izraudzījās vēlētāji Latvijā, Maltā un Slovākijā, bet Čehijā vēlēšanas notika jau otro dienu.

Nīderlandieši un briti nobalsoja jau ceturtdien, bet piektdien pie urnām devās īri un čehi.

Eiroskeptiskās partijas cer iegūt pat trešdaļu EP deputātu mandātu, lai šķeltu uz integrāciju noskaņoto spēku virzīto darba kārtību.

Savukārt tradicionālās varas partijas cīnās savā starpā par ietekmi jaunās augstāko ES amatpersonu paaudzes izvēlē.

Vienlaikus daudzi ES bažījas, ka vēl lielāks vēlētāju aktivitātes kritums kaitēs EP uzticamībai un tā lēmumu autoritātei.

2014.gada vēlēšanās vismazākā aktivitāte bija Slovākijā - pie urnām devās nepilni 14% balsstiesīgo.

Analītiķi norāda, ka no vēlētāju aktivitātes kūtruma iegūst populistiskie spēki, kas spēj labāk mobilizēt savu vēlētāju loku.

Nobalsojušo vēlētāju aptaujas liecina, ka Nīderlandē uzvarēji kreisi centriskā partija, ko pārstāv ES viceprezidents Franss Timmermanss.

Savukārt Īrijā, kā liecina aptaujas, uzvarēja premjerministra Leo Varadkara proeiropeiskā partija "Fine Gael".

Kopumā EP vēlēšanās ir tiesības piedalīties vairāk nekā 426 miljoniem balsstiesīgo Eiropas Savienības (ES) pilsoņu, kuriem jāizraugās 751 deputāts, kas tos nākamos piecus gadus pārstāvēs EP.

Katrai no dalībvalstīm pienākas atšķirīgs deputātu skaits, kas aptuveni atspoguļo tās iedzīvotāju skaitu. Visvairāk vietu EP - 96 - rezervētas Vācijai, bet vismazākā pārstāvniecība atvēlēta Igaunijai, Kiprai, Luksemburgai un Maltai, kam katrai pienākas pa sešiem deputātiem. Tikmēr Latvija EP būs pārstāvēta ar astoņiem deputātiem.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Balsu skaitīšana notiks atsevišķi katrā no dalībvalstīm, taču to rezultāti tiks saglabāti noslēpumā, kamēr balsošana nebeigsies visās dalībvalstīs, lai vēlēšanu iznākums valstīs, kur balsošana notiek agrāk, neietekmētu balsošanu pārējās valstīs.

Balsu skaitīšanas rezultātus paredzēts paziņot ne agrāk kā svētdien plkst. 23.00 pēc Briseles laika (plkst.24.00 pēc Latvijas laika).

Taču sākot ar plkst.20 var sagaidīt jau pirmās mediju izdarītās aplēses par vēlēšanu iznākumu.