foto: ekrānuzņēmums no video
Meteorīts ietriecas mājā, saimnieki varēs nopelnīt
Samniece tur rokās prāvo meteorīta gabalu.
Pasaulē
2019. gada 8. maijs, 05:26

Meteorīts ietriecas mājā, saimnieki varēs nopelnīt

Kas Jauns Avīze

Kostarikas ziemeļos, Sankarlosas kantonā, meteorīts caursitis mājas jumtu. Saimniece skatījās televizoru, kad izdzirdēja skaļu brīkšķi. Aizskrējusi paskatīties, viņa ieraudzīja caurumu jumtā, salauztu dēli, divus sadauzītus plastmasas galdus un vēl siltu akmeni.

Incidentu apstiprinājušas vietējās varas iestādes. Ģimenei jāsagaida laboratorijas pierādījumi par akmens kosmisko izcelsmi, un tad meteorīts ar uzviju segs mājas remontu, jo tos labprāt pērk kolekcionāri.

Fiziķis un astronoms Hosē Alberto Viljaloboss portālam La Teja paudis, ka par šo debesu akmeni viegli varētu saņemt sešus miljonus Kostarikas kolonu – gandrīz 9000 eiro. Eksperts iesaka to nepārdot pirmajam gribētājam, bet nogaidīt trīs līdz četrus gadus, jo cena varot pieaugt.

Pēdējos gados meteorīti vairākkārt trāpījuši ēkām. Tas piedzīvots Nīderlandē, Japānā, Taizemē, ASV un citur. 2017. gadā Krievijā, Krasnodaras novadā, trīsstāvu dzīvokļu mājas bēniņos atrastu meteorītu sākumā noturēja par piķa gabalu, tikai to nekādi nevarēja izkausēt. Urugvajā 2015. gadā meteorīts iztriecās cauri jumtam, sabojājot gultu un televizoru.

Oficiāli par vienīgo šāda objekta trāpījumu cilvēkam atzīts gadījums 1954. gada 30. novembrī ASV, Alabamā. Greipfrūta izmēra meteorīts caursita jumtu, rikošetā atlēca no radioaparāta un trāpīja 31 gadu vecajai Ennai Elizabetei Hodžesai, kura snauda uz dīvāna. Viņa tika cauri ar rokas un gurna sasitumiem.