foto: REUTERS/SCANPIX
Ziemeļkorejas slepkavas pieprasa miljonus par miruša amerikāņa ārstēšanu
Oto Varmbīra lielākā kļūda mūžā izrādījās liktenīga.
Pasaulē
2019. gada 6. maijs, 21:34

Ziemeļkorejas slepkavas pieprasa miljonus par miruša amerikāņa ārstēšanu

Kas Jauns Avīze

Ziemeļkorejas diktatūra pilnīgā nopietnībā pieprasījusi ASV apmaksāt divus miljonus dolāru lielu “ārstēšanas rēķinu” par spīdzināšanā nogalināto amerikāņu studentu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Divdesmit divus gadus vecais Oto Vormbīrs nomira 2017. gada jūnijā dažas dienas pēc atbrīvošanas no 17 mēnešu ieslodzījuma Ziemeļkorejā. Viņu komas stāvoklī nosūtīja uz ASV, taču bija jau par vēlu.

Laikraksts "Washington Post" atsaucas uz vārdā neminētiem avotiem, ka ASV sūtnim likts parakstīt solījumu apmaksāt ārstēšanas rēķinu, pirms viņam atļauts Vormbīru aizvest no Phenjanas. Sūtnis parakstījies, vadoties pēc prezidenta Donalda Trampa instrukcijām, tomēr nav skaidrs, vai rēķins apmaksāts.
Tramps paziņojis, ka Ziemeļkoreja ir atbildīga par Vormbīra nāvi pēc viņa spīdzināšanas ieslodzījumā, taču februārī, tiekoties ar diktatoru Kimu Čenunu.Vjetnamā, pateica reportieriem, ka tic vadoņa apgalvojumam, ka tas neko neesot zinājis.

Virdžīnijas universitātes studentu 2016. gada sākumā apcietināja, kad viņš mēģināja atstāt Ziemeļkoreju. Studenta noziegums bija politiska plakāta paņemšana no tikai personālam paredzētas zonas Phenjanas viesnīcā, kur uzturējās viņa tūristu grupa.

foto: REUTERS/SCANPIX
Oto Varmbīra lielākā kļūda mūžā izrādījās liktenīga.

Vormbīrs 2016. gada februāra beigās reportieru un diplomātu priekšā Phenjanā raudot lūdza viņu atbrīvot un sacīja, ka ir izdarījis “lielāko kļūdu savā mūžā”. Ziemeļkoreja no viņa izspieda atzīšanos, ka nozagt plakātu uzdevusi kāda metodistu baznīcas locekle Ohaio štata Vaiomingas pilsētā, kas gribējusi to “kā trofeju”.

Cilvēki atvadās no Ziemeļkorejā nomocītā studenta Otto Vormbīra

Cilvēki atvadās no Ziemeļkorejā nomocītā studenta Otto Vormbīra

gallery icon
30

2016. gada martā Vormbīram par “naidīgu rīcību” pret Ziemeļkoreju piesprieda 15 gadus spaidu darbos. Atbrīvošanas brīdī viņš jau vairāk nekā gadu atradās komā, upurim bija smagi smadzeņu bojājumi.