foto: Vida Press
33 gadi pēc Černobiļas traģēdijas. Unikāli un vēsturiski kadri - Černobiļa toreiz un tagad
Pasaulē
2019. gada 26. aprīlis, 15:39

33 gadi pēc Černobiļas traģēdijas. Unikāli un vēsturiski kadri - Černobiļa toreiz un tagad

Jauns.lv

1986.gada 26.aprīlī notika traģiskākā atomreaktora avārija vēsturē, izmetot radioaktīvu ķimikāliju mākoni, kas saindēja gaisu vai visā PSRS un kuras sekas jūtamas vēl šodien. Piektdien, 26.aprīlī, aprit 33 gadi kopš sprādziena Ukrainā. 

26.aprīlī pirms 33 gadiem plkst.1.23 naktī pēc neveiksmīgiem eksperimentiem eksplodēja Černobiļas atomelektrostacijas ceturtais reaktors, izraisot pasaulē lielāko civilo kodolkatastrofu. Mēģinot novērst avārijas sekas un apslēpt notikušo, padomju amatpersonas uz avārijas vietu nosūtīja aptuveni 600 000 nepietiekami aizsargātu glābšanas dienestu un tiesībsargājošo institūciju darbinieku un karavīru, no kuriem daudzi pēc spēcīgā apstarojuma izdzīvoja tikai dažas nedēļas, mirstot mokošā un ilgā nāvē. 

Radioaktīvais piesārņojums ar nokrišņiem izplatījās pār lielām teritorijām Eiropā, īpaši skarot pašu Ukrainu, kā arī Baltkrieviju un tuvējos Krievijas rajonus. 

foto: Vida Press

Pēc Pasaules Veselības organizācijas aprēķiniem, katastrofas rezultātā priekšlaikus mira 170 000 cilvēku.

Tūdaļ pēc notikušā no vairākām PSRS bloka valstīm - galvenokārt Ukrainas, Krievijas un Baltkrievijas - mobilizēja 800 tūkstošus cilvēku glābšanas darbu veikšanai. Turp devās arī 6000 latvieši, tostarp bijušais prezidents Valdis Zatlers. Seku likvidētāji bija vīri spēka gados. 

Unikāli un vēsturiski kadri - Černobiļa laiku lokos

Černobiļas AES katastrofa bija 1986. gada 26. aprīlī notikusī kodolkatastrofa Černobiļas AES, Ukrainas PSR (tagadējā Ukrainas teritorijā), PSRS. Tā tiek ...

gallery icon

Tagad vairāk nekā 900 no viņiem jau ir miruši - tieši tie, kuriem nācās uzkāpt uz avarējušā energobloka jumta. Dzīvi palikušie mūsējie ir cilvēki, kuriem saskare ar radiāciju nebija tik intensīva. Taču izvēles braukt vai nebraukt nebija, jo mobilizēja galvenokārt tos, kas tobrīd bija dienestā. Vējš un nokrišņi radioaktīvo piesārņojumu aiznesa viscaur Eiropai, 60% teritorijas tika konstatēts paaugstināts piesārņojums. Tomēr visvairāk cieta pašas Ukrainas iedzīvotāji.  

foto: Vida Press

Daudziem tūkstošiem sākās veselības problēmas. Turpmākajos gados būtiski pieauga saslimstība ar vairogdziedzera vēzi, dzima bērni ar dažādām ķermeņa anomālijām. Gadu gaitā radiācija mazinājās, un atomreaktora reģions nav pārāk apdzīvots, bet pati Pripeta - atomreaktora strādnieku pilsētiņa - izmirusi pilnībā. 

Tomēr Černobiļā joprojām dzīvo cilvēki, lielākā daļa no tiem ir reaktoru apkalpojošie darbinieki, robežsargi, kārtības uzraugi. Viņi tur tur mīt "uz maiņām" - nedēļu strādā, bet tad dodas prom, lai atkal atgrieztos dežūrā. Reaktora apkārtne gan pavisam ieaugusi aizmirstībā, un Kijevas aktuāli darāmo lietu plānos neietilpst rūpes par reģiona atdzīvināšanu, - valsts austrumus plosa separātisti.

Cilvēku pamestā pilsēta pie Černobiļas AES

gallery icon

Černobiļa: toreiz un tagad

gallery icon