foto: AFP/Scanpix
Kims Čenuns un Putins ceturtdien tiksies Vladivostokā
Putins jau iepriekš ir vairākkārt apliecinājis gatavību tikties ar Kimu un aicinājis viņu apmeklēt Krieviju.
Pasaulē
2019. gada 23. aprīlis, 17:44

Kims Čenuns un Putins ceturtdien tiksies Vladivostokā

Jauns.lv / LETA

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns un Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdien tiksies Vladivostokā, Krievijas Tālajos Austrumos, paziņojis Kremlis.

Pēdējais Krievijas un Ziemeļkorejas samits notika 2011.gadā, kad pašreizējā Ziemeļkorejas līdera tēvs Kims Čenirs devās uz Sibīriju, lai tiktos ar Dmitriju Medvedevu, kas tobrīd ieņēma Krievijas prezidenta amatu.

Putina padomnieks ārlietās Jurijs Ušakovs sacīja, ka tikšanās laikā uzsvars tiks likts uz "politisko un diplomātisko risinājumu kodolproblēmai Korejas pussalā".

"Krievijas nodoms ir palīdzēt apvienot pozitīvās tendences," piebilda Ušakovs.

Putins iepriekš ir vairākkārt apliecinājis gatavību tikties ar Kimu un aicinājis viņu apmeklēt Krieviju.

Kopš pagājušā gada marta Ziemeļkorejas līderis ir četras reizes ticies ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu, trīs reizes ar Dienvidkorejas prezidentu Munu Džēinu un divreiz ar ASV prezidentu Donaldu Trampu.

Vienreiz Kims ticies arī ar Vjetnamas prezidentu.

Pēdējais samits ar Trampu izrādījās neveiksmīgs, un politologi pieļauj, ka Kims tagad meklēt plašāku starptautisku atbalstu savai nostājai.

Tiekoties ar Trampu Hanojā, Kims februārī pieprasīja, lai nekavējoties tiek atvieglotas sankcijas, kas Ziemeļkorejai piemērotas saistībā ar tās kodolprogrammu un raķešu programmu. Taču sarunas izjuka, jo Phenjana nebija gatava izrādīt piekāpšanos no savas puses.

Pagājušajā nedēļā Phenjana pieprasīja, lai Savienotās Valstis atsauc no kodolsarunām valsts sekretāru Maiku Pompeo, jo viņš tīšām liekot tām šķēršļus.

Ziemeļkoreja arī paziņoja, ka tā izmēģinājusi jaunu taktisko ieroci.

Maskava ir atbalstījusi domu par sankciju atvieglošanu Ziemeļkorejai, bet Vašingtona pārmetusi Maskavai, ka tā mēģina palīdzēt Phenjanai izvairīties no dažiem soda pasākumiem. Krievija šīs apsūdzības ir noliegusi.

Politologi pieļauj, ka Phenjana, vēršoties pie Maskavas, cenšas arī līdzsvarot Ķīnas ietekmi.

Ķīna pēdējos gados ir kļuvusi par Ziemeļkorejas galveno sabiedroto un lielāko tirdzniecības partneri.

Komentāru izplatīšanas noteikumi

1.Par komentāra saturu atbildību nes portāla lietotājs, kurš izplata komentāru.

2.Portāls neatbild par rakstiem pievienotajiem komentāriem, un tam ir tiesības dzēst komentārus, kas neatbilst LR normatīvajiem aktiem un šiem noteikumiem.

3.Portālam ir tiesības aizliegt lietotājam pieeju sadaļai „Komentāri”, ja lietotājs pārkāpj LR normatīvos aktus un šos noteikumus.

4.Komentāros aizliegts izplatīt:

  • materiālus, kas pārkāpj ētikas, humānisma, morāles, tikumības un pieklājības normas;
  • personas goda un cieņu aizskarošus materiālus;
  • materiālus, kas pauž diskrimināciju un musina uz naida kurināšanu;
  • materiālus, kuros izcelta vardarbība, aicinājums uz vardarbību, draudi;
  • pornogrāfiska rakstura materiālus;
  • materiālus, kas diskreditē Latvijas valstiskumu un nacionālos simbolus;
  • materiālus, kas satur jebkāda veida reklāmu, t.sk. politisko reklāmu un aģitāciju;
  • materiālus, kas pārkāpj fizisko personu datu apstrādes normatīvos aktus (citas personas identificējoša informācija, u.c.);
  • materiālus, kas pārkāpj citu personu intelektuālā īpašuma tiesības;
  • materiālus, kas var saturēt datorvīrusus;
  • u.c. normatīvajos aktos aizliegtu informāciju, materiālus.

5.Ja komentāru ievietotājs neievēro LR normatīvos aktus un šos noteikumus, atkarībā no pārkāpuma rakstura vai sekām pārkāpējs saucams pie likumā noteiktās civiltiesiskās, administratīvās vai kriminālās atbildības.

6. Portāls aizsargā komentāru autoru konfidencialitāti. Portāls informāciju par komentāru autoriem (IP adresi) sniedz tikai un vienīgi tiesībsargājošām iestādēm uz rakstveida pieprasījuma pamata.

7. Publicējot materiālus portālā, portāla lietotājs vienlaicīgi izsniedz SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” neatsaucamu, vienkāršu, beztermiņa licenci, kas ir spēkā visā pasaulē un par kuru nav jāveic autoratlīdzības maksājumi. Licence SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” dod tiesības izmantot materiālu jebkādā ar normatīvajiem aktiem atļautā veidā. Izsniedzot licenci SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi”, portāla lietotājs saglabā visas autora tiesības uz publicētajiem materiāliem.

8. Trešajām personām bez rakstiskas atļaujas saņemšanas no SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” nav tiesības izmantot portāla lietotāju publicēto materiālu portālā.

9. Noteikumi ir saistoši komentāru izplatītājiem.

10. Portāls ir tiesīgs jebkurā laikā pēc saviem ieskatiem mainīt šos noteikumus un izmaiņas stājas spēkā ar brīdi, kad tās ir publiskotas portālā.